İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında Uygurlar dile getirildi

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Birliği toplantısında milletvekili Konur Alp Koçak, kimlikleri inkâr edilen ve hak ihlallerine maruz kalan Uygurlar ile diğer Türk halklarının durumunu gündeme getirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Birliği’ne (PUIC) üye ülkelerin 19. Genel Kurul Toplantısı, 11-14 Mayıs 2025 tarihleri arasında, 38 İslam ülkesinden meclis başkanları ve temsilcilerin katılımıyla Endonezya’nın Cakarta şehrinde düzenlendi.

Toplantıya katılan Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, toplantının İnsan Hakları Komitesinde yaptığı konuşmada, kimlikleri inkar edilen ve hak ihlallerine maruz kalan Uygur ve başka Türk halklarının sesini duyurmaya, haklı davalarını anlatmaya çalıştı.

Koçak’ın konuşmasının özeti şu şekilde:

“Lozan başta olmak üzere uluslararası anlaşmalarla azınlık olarak tanınmalarına rağmen, Yunanistan’daki Türkler; millî kimliğini ifade etme hakkının kısıtlanması, dinî özgürlüklerinin engellenmesi ve ana dilde eğitim veren ilkokulların kapatılması gibi hak ihlalleriyle karşı karşıyadır.

Doğu Türkistan’daki Uygur Türklüğünü unutamayız. Çin yönetiminin Uygurlara yönelik kitlesel gözaltılar, zorla asimilasyon, dini baskı ve kültürel silme gibi yaygın insan hakları ihlalleri karşısında küresel sessizlik kabul edilemez. Bunlar kolektif, şeffaf ve ilkeli bir uluslararası tepki gerektiren insani meselelerdir.

Kıbrıs Türkleri, barışçıl bir şekilde bir arada yaşama yönünde güçlü irade göstermelerine rağmen, yarım asırdan uzun süredir, izolasyon ve siyasi dışlanmayla karşı karşıya kalmışlardır. Artık şu gerçeği kabul etmenin zamanı gelmiştir: Kıbrıs’ta tek gerçekçi ve adil çözüm, KKTC’nin eşit egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınmasıdır.

1944’te Gürcistan sınırlarında yer alan anavatanlarından sürgün edilen Ahıska Türkleri, üzerinden 80 yıl geçmiş olmasına rağmen, hâlâ birçok farklı ülkede dağınık halde yaşamakta ve bazı ülkelerde temel insan haklarından dahi yoksun bırakılmaktadır. Gürcistan, artık vatana dönüş, vatandaşlık ve kültürel kimliğin tanınması haklarını daha fazla gecikmeden sağlamalıdır.”

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir