İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Hakları Günü’nde Viyana’daki Çin Büyükelçiliği önünde protesto düzenlendi

Uluslararası İnsan Hakları Günü’nde, Tibetler, Uygurlar ve Çinli Hıristiyanlar, Çin Komünist Partisi’nin uyguladığı sistematik baskılara son verilmesi talebiyle Viyana’daki Çin Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

Viyana’daki Tibet Toplum Örgütü tarafından 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’nde organize edilen gösteri, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Tibetlere karşı sürdürdüğü insan hakları ihlallerinin yanı sıra, Uygurlara yönelik soykırım ve Çinli Hıristiyanlara uygulanan baskılara dikkat çekti.

Tibet diasporası üyeleri, Tibet bayrakları sallayarak ve ÇKP’nin Tibet’te devam eden eylemlerini kınayan pankartlar taşıyarak protestoya öncülük etti. Gündeme getirilen başlıca konular arasında Tibet manastırlarının yıkılması, Tibetli çocukların devlet tarafından işletilen kolonyal yatılı okullara zorla yerleştirilmesi ve birçok kişinin “kültürel soykırım” olarak tanımladığı uygulamalar yer aldı.

Protestocular, zulmün dünya çapında tanınması ve baskıcı politikalarını durdurması için Çin’e uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu. Tibetlerle dayanışma içinde olan Uygur aktivistler, Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik soykırımı, dini ve kültürel zulmü kınayan pankartlar taşıdı.

Protestocular, Uygurların kitlesel olarak “yeniden eğitim” adı altında toplama kamplarında tutulması, zorla çalıştırılması ve Uygur dini ve kültürel mekanlarının tahrip edilmesi gibi Çin hükümetinin Uygurlara yönelik devam eden soykırım politikalarını vurguladılar.

Çinli Hıristiyanlar da protestoya katılarak, ÇKP’nin Çin’deki dini uygulamalar üzerindeki artan kontrolüne karşı seslerini yükselttiler. Kiliselerin yıkılmasını, haçların kaldırılmasını ve dini liderlerin taciz edilmesini kınadılar.

Protestocular, özellikle ÇKP’nin Hıristiyanlığın devlet onaylı versiyonlarını dayatmasını eleştirdiler ve bunu özgürce ibadet etme ve inançlarını müdahale olmadan yaşama haklarının ihlali olarak değerlendirdiler.

Gösteride, ÇKP’nin baskılarına bir an önce son verilmesi talep edildi ve uluslararası topluma, Çin’i insan hakları ihlallerinden sorumlu tutma çağrısında bulunuldu.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir