İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere’deki casusluk skandalları Çin’e karşı daha sert tutum çağrılarını körüklüyor

İngiltere Parlamentosundaki bir araştırmacının Çin ajanı olduğu yönündeki iddialar, ülkenin Pekin’le ilişkileri konusundaki ateşli tartışmayı yoğunlaştırdı.

İngiltere Parlamentosu’nun derinliklerinde araştırmacı olarak çalışan 28 yaşındaki bir İngiliz, Çin hükümeti için çalıştığı şüphesiyle Mart ayında tutuklandı.

Şüphelinin önde gelen milletvekilleriyle Çin politikası üzerine çalışmış olması, olası güvenlik ihlallerine ilişkin korkuları arttırdı ve iktidardaki Muhafazakar Parti içinde Londra’nın giderek daha iddialı hale gelen Pekin’le nasıl ilişki kurması gerektiği konusundaki çatlağı daha da genişletti.

Londra’daki SOAS Çin Enstitüsü Direktörü Steve Tsang, olayla ilgili olarak “Çinliler her yere sızıyor; her şeyin peşindeler, burada şaşırtıcı olan onların ne kadar etkili oldukları ve ne kadar ileri gidebildikleri” dedi.

Metropolitan Polisi, iki adamın Resmi Sırlar Yasası uyarınca tutuklandığını ve Ekim ayına kadar kefaletle serbest bırakıldığını söyledi. Kimlikleri açıklanmayan bu kişiler hakkında henüz suçlamada bulunulmazken, milletvekillerinden bu kişilerin isimlerini vererek soruşturmaya zarar vermemeleri istendi. İkinci adam hakkında 30’lu yaşlarında olduğunun bildirilmesi dışında çok az şey açıklandı.

Pazartesi günü bir hukuk firması aracılığıyla yaptığı açıklamada şüpheli araştırmacı, “tamamen masum” olduğunu ve kariyerini “Çin Komünist Partisinin sunduğu zorluklar ve tehditler hakkında başkalarını eğitmeye çalışarak” geçirdiğini söyledi.

The Sunday Times’a göre adam daha önce Çin’de yaşamış ve çalışmış. Bu kişinin Çin için çalıştığı tespit edilirse, güvenlik ihlali ve işe girmek için inceleme sürecini nasıl geçtiği konusunda ciddi sorular doğuracaktır.

Gazete, bu kişinin Parlamento’nun Çin Araştırma Grubu’nun çalışmalarını sekteye uğratmak amacıyla Londra’ya dönmesi için Çinli ajanlar tarafından orada görevlendirilmiş olabileceğini belirtti.

Parlamento’da milletvekillerinden oluşan Çin Araştırma Grubu, Çin’in İngiliz üniversitelerini, düşünce kuruluşlarını ve hükümet bakanlıklarını etkileme çabaları konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyordu. Gazete, söz konusu kişinin bu grubun çalışmalarını sekteye uğratmak amacıyla Londra’ya dönmesi için Çinli ajanlar tarafından orada eğitilmiş ve görevlendirilmiş olabileceğini belirterek, İngiliz liderleri Pekin’e karşı daha sert bir tutum almaya çağırdı.

Adamın sınırlı iletişim kurduğu milletvekillerinden biri de Çin Araştırma Grubu’nun kurucusu ve eş başkanı olan ve şu anda Başbakan Rishi Sunak hükümetinde güvenlik bakanı olarak görev yapan Tom Tugendhat’tı. Bay Tugendhat, Çin’in Britanya’nın güvenliği ve çıkarlarına yönelik bir tehdit ilan edilmesi gerektiğini savunanlardan biridir.

Bir zamanlar Muhafazakar Parti’nin lideri olarak görev yapan Iain Duncan Smith, konuyla ilgili “Çin bizi artık NATO ittifakının yumuşak göbeği olarak görüyor“, “Politikamız Çin’i üzmemeyi gerektiriyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı ve bu gözaltıyı, “İngiltere’nin Çin’e yönelik zayıf politikasına atılmış bir tokat” olarak nitelendirdi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir