İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere’de siber saldırıların ardından Çin’e karşı daha sert eylem çağrısı

Çin, Birleşik Krallık seçim gözlemcisi ve diğer siyasetçileri hedef alan siber saldırılar gerçekleştirdi. Milletvekilleri: “Çin, Birleşik Krallık’a yönelik tehdit olarak tanımlanmalı”.

Birleşik Krallık güvenlik servislerinin, Pekin destekli bilgisayar korsanlarının Birleşik Krallık seçim gözlemcisini hedef alan bir siber saldırı ve İngiliz siyasetçilere yönelik bir izleme operasyonu gerçekleştirdiğini doğrulamasının ardından, Muhafazakâr milletvekilleri bakanları Çin’e karşı daha sert bir yaklaşım benimsemeye çağırdı.

Çin Büyükelçisi, Pekin’in Seçim Komisyonu tarafından tutulan yaklaşık 40 milyon seçmenin kişisel bilgilerine eriştiği iddiasıyla sonuçlanan ülkesinin eylemlerini açıklamak üzere çağrılacak.

İngiliz Ulusal Siber Güvenlik Merkezi de Pekin’i eleştiren dört İngiliz parlamenterin ayrı bir saldırıda hedef alındığını tespit etti.

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı kontrolündeki siber casusluk grubu APT31 ile bağlantılı iki kişi ve bir paravan şirket, sonuç olarak İngiltere tarafından yaptırımlara maruz kaldı.

Başbakan yardımcısı Oliver Dowden, milletvekillerine Pekin’in Birleşik Krallık demokrasisine ve siyasetine müdahale etme girişimlerinin başarılı olmadığını ve hükümetin saldırılardan bu yana siber savunmasını güçlendirdiğini söyledi.

Çin hükümetinin Birleşik Krallık’ın çıkarlarını tehdit ettiği her yerde hızlı ve sağlam adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz” açıklaması yapan Dowden, “Birleşik Krallık, bu eylemlerin Çin’in düşmanca niyetine işaret eden açık ve ısrarlı bir davranış biçimini gösterdiğine karar vermiştir” ifadesini kullandı.

ÇİN, BİRLEŞİK KRALLIK GÜVENLİĞİNE YÖNELİK TEHDİT OLARAK TANIMLANMALI

Pazartesi günü parlamentonun güvenlik şefiyle yapılan toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında üç milletvekili Çin’in resmi olarak Birleşik Krallık güvenliğine yönelik bir tehdit olarak tanımlanması çağrısında bulundu.

Duncan Smith, kendisinin ve meslektaşlarının “bir süredir Çin’den gelen taciz, taklit ve hackleme girişimlerine maruz kaldığını”, ancak Pekin’in kendilerini susturamayacağını söyledi.

Smith ayrıca: “Artık Çin ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girmeli ve çağdaş Çin Komünist partisini olmasını istediğimiz gibi değil, gerçekte olduğu gibi ele almalıyız” ifadelerini kullandı.

ABD VE YENİ ZELANDA DA İNGİLTERE’YE DESTEĞİNİ AÇIKLADI

ABD başsavcısı Merrick Garland, “Bu olay bizi, Çin hükümetinin, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehdit etmeyi amaçlayan kötü niyetli siber operasyonlar başlatmak da dahil olmak üzere, kendisini eleştirenleri hedef almak ve sindirmek için ne kadar ileri gidebileceği konusunda uyarıyor” dedi.

Bu ifşaat, Pekin-Londra ilişkilerinde yeni bir dip noktasına işaret ediyor. Muhafazakâr milletvekilleri hükümeti Pekin’e karşı daha sert önlemler almaya ve üst düzey Çinli yetkilileri düşman devlet aktörleri listesine eklemeye çağırdı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir