Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel: İlham Tohti’nin düşünceleri dolayısı ile hapiste yatmasının kabul edilemeyeceği ve mücadelesinin tamamen hukuki olduğunun tescil edilmesi adına Nobel ödülüne aday göstermeleri için akademisyenleri destek vermeye çağırıyoruz.
Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel
Türk milletinin tarihi anavatanı olan Doğu Türkistan toprakları, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir cumhuriyet olarak varlığını sürdürmektedir. Çin Hükümeti, özellikle 80’li yıllardan itibaren Doğu Türkistan’da Birleşmiş Milletlerin belirlediği insanca yaşama kurallarını ihmal ve ihlal eden bir yönetim anlayışı uygulamaktadır. Ayrıca Çin 1984 yılında Bölgesel Etnik Özerklik Kanunu’nu çıkarmıştır. Doç. Dr. İlham Tohti, Çin Hükümetini hem Bölgesel Etnik Özerklik kanununa hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesine uyması için davet etmiştir. Bunun hayata geçirilmesi için de büyük bir gayret göstermiş ve internet sitesi kurarak bu sitede ve diğer sosyal medya hesaplarında hem halkı bilinçlendirmeye çalışmış hem de yönetimi hukuka uymaya davet etmiştir. Bu çabası Çin hükümeti tarafından ayrılıkçı bir mücadele ve hareket olarak görülmüş ve 2014 yılında tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.
Doç. Dr. İlham Tohti bir bilim insanı olması dolayısı ile gerçekler üzerinden hareket etmiş ve Doğu Türkistan’ın bağımsızlığının günümüzde gerçekleşmesinin son derece zor olduğunu görmüş ve amacını Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir cumhuriyette insanca yaşamak, hukuki haklarının verilmesi için mücadele etmek olarak belirlemiştir. Gayreti bağımsızlığın kazanılması değil, durumun kabul edilerek bir vatandaş olarak hem kendisi hem de Doğu Türkistan halkının haklarının verilmesi için mücadele etmek olmuştur. Bu mücadelesi dünyadaki çeşitli kuruluşlar tarafından takdirle karşılanarak kendisine çeşitli ödüller verilmiştir.
Dünya Uygur Kurultayı’nın öncülerinden olan Sayın Enver Can’ın girişimleri ile Doç. Dr. İlham Tohti insiyatifi kurulmuştur. İnsiyatif’in amacı düşünceleri dolayısı ile hapse atılan bilim adamı Doç. Dr. İlham Tohti’yi uluslararası arenada tanıtmak, yaptığı mücadelenin ve ödediği bedelin Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesini sağlayarak bir ölçüde hafifletilmesini sağlamaktır. İnsiyatif Türkiye’de ilk defa Prof. Dr. Ömer Kul’un başkanlığında 2023 yılının son aylarında toplanmış ve Türk akademisinde Tohti’nin tanınması ve Nobel ödülüne aday gösterilmesi için büyük bir gayret göstermiştir.
Doç. Dr. İlham Tohti İnsiyatifi bu yıl tekrar Sayın Kul’un başkanlığında 16 Kasım 2024 tarihinde bir araya gelerek, 2025 yılı için kendisini aday göstermek üzere çalışmalara başlamıştır. Önceliğimiz bir akademisyen olan Doç. Dr. İlham Tohti’yi hem Türk akademisine hem de Sivil Toplum Kuruluşları vasıtası ile Türk halkına tanıtmak ve yaşadıkları ile mücadelesi hakkında bilgilendirmeler yaparak tanınabilirliğini arttırıp büyük bir Türk akademisyen grubu tarafından 2025 Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesini sağlamaktır.
İnanıyoruz ki Doç. Dr. İlham Tohti’nin mücadelesi Nobel Barış ödülü ile taçlandırılmalıdır. Bunun için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Ödüle aday göstermek için Sosyal Bilimler alanında Doç. Dr. ve Prof. Dr. olan ve bir üniversiteye bağlı olmak gerekmektedir. Bu bölümlerdeki bilim insanlarımızı ve hocalarımızı hem bu mağduriyetin giderilmesi hem bir bilim insanın düşünceleri dolayısı ile hapiste yatmasının kabul edilemeyeceğinin bütün dünyaya gösterilmesi hem de halkının barış içerisinde yaşanması için hukuki hakların verilmesi dolayısı ile yaptığı mücadelenin tamamen hukuki olduğunun tescil edilmesi adına Nobel ödülüne aday göstermeleri için destek vermeye davet ediyoruz.
İlham Tohti, Çin yönetiminin şu anda Doğu Türkistan'da uygulamakta olduğu SOYKIRIM politikasını zamanında sezmiş ve buna karşı yasal yollardan tedbir almaya çalışmış bir liderdir!
— İlham Tohti İnsiyatifi (@IlhamInsiyatifi) March 5, 2024
Tüm faaliyetlerini Çin yasaları çerçevesinde sürdürmesine rağmen müebbet cezasına çarptırıldı. pic.twitter.com/KqJDZbz6tT
İlk yorum yapan siz olun