G7 Dışişleri Bakanları, Tayvan Boğazı’nda barışın önemini yineledi ve Çinli yetkililerin Doğu Türkistan ve Tibet’teki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeyi dile getirdi.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülkenin dışişleri bakanları, İtalya’nın Capri adasında bir araya geldi. 19 Nisan 2022 tarihinde yayımladığı ortak basın toplantısında G7 Dışişleri Bakanları, Tayvan Boğazı’nda barışın önemini yineledi ve Çinli yetkililerin Doğu Türkistan ve Tibet’teki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeyi dile getirdi.
Bölgesel barış ve istikrarın “tüm uluslararası toplum için güvenlik ve refahın vazgeçilmezi” olduğunu belirten bakanlar, boğazlar arası sorunların barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulundu.
Bakanlar ayrıca Tayvan’ın Dünya Sağlık Asamblesi ve Dünya Sağlık Örgütü teknik toplantıları gibi uluslararası örgütlere katılımını desteklediklerini bir kez daha teyit ettiler. G7 üyelerinin Tayvan’a ilişkin temel pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olmadığını da sözlerine eklediler.
Bakanlar Çin’in Doğu Türkistan ve Tibet’teki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeyi dile getirirken Hong Kong’da “çoğulculuğun bozulduğuna” dikkat çektiler.
Bakanlar ayrıca Çin’i demokratik kurumlara ve toplumların güvenliğine zarar veren faaliyetlerini durdurmaya çağırdı.
Ortak açıklama, ABD’nin Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink’in 15 Nisan’da Pekin’de Çin’in Tayvan İşleri Ofisi Müdür Yardımcısı Qiu Kaiming ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Çin ve Tayvan İşleri Kıdemli Direktörü Sarah Beran’ın eşlik ettiği Kritenbrink, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın önemini vurguladı.
Taiwan News’in haberine göre Kritenbrink ayrıca Pekin’e ABD’nin “tek Çin” politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağı konusunda güvence verdi.
ÇİN SALDIRGANLIĞINA KARŞI TAYVAN SAVUNMASI GÜÇLENDİRİLECEK
Uluslararası toplumun bölgesel barış çağrılarına rağmen Çin, Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerini arttırmaya devam ediyor. Tayvan’a yönelik olası bir işgal tehdidi ABD’yi Tayvan’ın savunmasını güçlendirmeye teşvik etti.
17 Nisan’da kabul edilen 2024 Hint-Pasifik Güvenlik Ek Ödenek Yasası, Tayvan ve diğer bölgesel güvenlik ortaklarına “Çin saldırganlığına karşı koymak” için Yabancı Askeri Finansman Programından 2 milyar ABD Doları tahsis ediyor. Yasa ayrıca Tayvan ve diğer ortaklara “savunma malzemeleri ve savunma hizmetlerinin ikmali” için 1.9 milyar ABD doları daha sağlıyor.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın.
İlk yorum yapan siz olun