İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Endonezyalı rektör: Uygurların acılarını hafifletmek görevimizdir

Uygur Araştırmaları Merkezi, Endonezya üniversitelerinde konferanslar düzenledi. Konferansta konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hardi Mulyono Surbakhti, Uygurlara üzerindeki baskıların hafiflemesi için çalışmanın görevleri olduğunu vurguladı.

12 Nisan’da, Endonezya’nın Madan kentindeki Müslüman Nusantara Al Vashliah Üniversitesinde, Çin’in Uygurlara karşı işlediği soykırım suçları hakkında bir konferans düzenledi.

Konferanta Üniversite rektörü Prof. Dr. Hardi Mulyono Surbakhti, El Vashliah cemaati başkanı Dr. Masyhuril Khamis ve Malezya Abim İslam Gençlik Örgütü Başkan Yardımcısı Sayın Hairul Anwar konuşma yaptı. Rektör konuşmasına Uygurlara yönelik baskıların hafiflemesi için çalışamın görevleri olduğunu vurguladı.

Etkinliği düzenleyen Uygur Araştırmaları Merkezi Müdürü Abdulhakim İdris, Üniversite rektörü Prof. Dr. Hardi Mulyono Surbagti’nin yaptığı açıklamalar hakkında Özgür Asya Radyosuna konuştu. Rektörün “Biz Uygurlarla din, inanç ve insanlık açısından kardeşiz, onların acısı bizim üzüntümüzdür, Uygurların acılarını hafifletmek de bizim sorumluluğumuzdur. Öğrencilerimize daha önce Uygur meselesini anlattık. Bugünkü uluslararası bir etkinliğimizin kamuoyunda büyük farkındalık oluşturabileceğini düşünüyorum” dediğini aktardı.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gençlik kolu Endonezya şubesi başkanı Astrid Nadia Rizqita haınım, konferans hakkında “Uygur meselesini üniversitelerde konferanslar düzenleyerek, camilerde anlatarak toplumun her kesiminden insanlara yaymalıyız. Bu sefer bu konferansı gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra dini liderler, kanaat önderlerini, meclis üyelerini, büyük cami imamları ve bazı bölgelerin ileri gelenleri ile görüşmelerimiz de çok iyi geçti. Sanırım 13 günlük şehirlerarası konferans turumuz beklediğimizden daha iyi geçti” ifadelerini kullandı.

13 yıldır Uygurları inceleyen Malezya Abim İslami Gençlik Örgütü Başkan Yardımcısı Hairul Anwar, “Özellikle, Madan şehrindeki Müslüman Nusantara Vashiliah Üniversitesi’nin rektörünün Uygur öğrencilere eğitim fırsatı sağlama sözü vermesi iyi bir şey. Endonezya’da Uygurları destekleyen bazı topluluklar var ve çoğalırsa, Uygurlar için biraz umut olacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Abdulhekim İdris’in aktardığına göre Khairul Anwar, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik kolu Endonezya şubesi başkanı Astrid Nadya Rizqita hanım ve Teksas’tan Uygur Araştırma Merkezi uzmanı Hazretali Hoşur, Nisan ayından itibaren Endonezya’daki 5 büyük üniversiteyi ziyaret ederek Uygurlarla ilgili bir konferans vermesinin yanı sıra, büyük camilerde Uygurların mevcut ciddi durumunu Müslüman cemaatine anlattı.

Hazretali Hoşur, 13 gün süren etkinlikten izlenimlerini anlatarak Uygurların sıkıntılarını Endonezya’da anlatarak çokça destek alabileceklerine inandığını ifade etti.

Görüşme sonunda Washington’daki Uygur Araştırmaları Merkezi ile Muslim Nusantara Al Washliah Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde yer alan Endonezya da dahil olmak üzere müslüman ülkelerin hiçbiri, Çin’in Uygurlara yönelik soykırımını kınamadı. Bu nedenle, özellikle Endonezya gibi Müslüman ülkelerde, Uygur Müslümanlarının karşılaştığı sorunların anlatılması son derece önemlidir. (RFA)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir