Dünya Uygur Kongresi, 1988 yılında Ürümçi’de öğrenciler tarafından gerçekleştirilen demokrasi yanlısı protestonun 36. yıldönümünü anıyor.
Dünya Uygur Kongresi, 1988 yılında Urumçi’de gerçekleşen demokrasi yanlısı öğrenci protestosunun 36. yıldönümünü anarken, protestoyu Çin hükümetinin Uygurlara yönelik ayrımcı politikalarına karşı en önemli geniş çaplı hoşnutsuzluk ifadelerinden biri olarak nitelendirdi.
Dünya Uygur Kongresi tarafından yapılan açıklamada “Dünya Uygur Kongresi (WUC), 1988 yılında Doğu Türkistan’ın Urumçi kentinde düzenlenen demokrasi yanlısı Uygur öğrenci protestosunun 36. yıldönümünü anmaktadır. 15 Haziran 1988, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik ayrımcı politikalarına karşı en önemli geniş çaplı hoşnutsuzluk ifadelerinden birine işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Protestonun, mevcut WUC Başkanı, Dolkun İsa ile birlikte Varis Ababekir ve Erkin Tursun tarafından yönetildiği belirtilen açıklamada, “1988 yılında Urumçi’de düzenlenen Uygur öğrenci gösterisi, Uygur toplumunun Çin’in Uygur özerk bölgesinde kendi kendini yönetme ve demokratik haklar elde etme çabalarında önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir… Doğu Türkistan’daki öğrenci demokrasisi protestoları sonuçta Çin hükümeti tarafından bastırılsa da, bu gösteriler Uygur insan hakları hareketinin geleceğinin tohumlarını attı” denildi.
Uygur öğrenci protestosu, Uygur halkının özerklik ve insan hakları mücadelesi konusunda farkındalık yaratılmasına ön ayak oldu. Aynı zamanda Uygur nüfusunun Çin içinde demokratik yönetişim ve kültürel koruma isteklerini de ortaya koymuştur.
1988 protestolarından önce 1985 yılında binlerce Uygur öğrenci ayrımcı eğitim politikaları, doğum kontrol politikaları, Lop Nur bölgesindeki nükleer denemelerin etkileri ve hükümette ve istihdam fırsatlarında gerçek temsil eksikliği nedeniyle sokaklara dökülmüştü.
Protestolara büyük ölçüde, demokratik reformlar ve Uygur halkı için daha fazla özerklik çağrısında bulunan Uygur üniversite öğrencileri öncülük etti. Gösteri başlangıçta barışçıl bir şekilde başladı ve öğrenciler siyasi reformlar ile etnik kimliklerine ve kültürel haklarına daha fazla saygı gösterilmesini talep etmek üzere bir araya geldi. Ancak Çinli yetkililer protestoya, göstericilere yönelik tutuklamalar ve baskılar da dahil olmak üzere sert taktiklerle karşılık verdi. Hükümetin baskıcı önlemleri Urumçi’de şiddete ve daha fazla huzursuzluğa yol açtı.
Dünya Uygur Kongresi açıklamasında, Çin hükümetinin Uygur insan hakları, özgürlük ve demokratik ilkelere yönelik süregelen ihlallerinden sorumlu tutulmasını sağlamak üzere küresel topluma yaptığı çağrıyı yineledi.
İlk yorum yapan siz olun