Doğu Türkistan’ın Nilka nahiyesindeki bir arkeolojik alanda 3500 yıl öncesine ait kağnı, ahşap tekerlek ve kemikten yapılmış buz pateni bulundu.
Doğu Türkistan’ın Nilka nahiyesinde 2015 yılında arkeolojik kalıntılar keşfedildi. Kültürel Varlıkları ve Arkeoloji Enstitüsü, 2019 yılında alanda arkeoloji kazılarını başlattı. İncelemeler sonucunda bunun Doğu Türkistan ve Avrasya bozkırlarında bulunan Tunç Çağı’na ait en büyük ve en iyi korunmuş taş mezar mimari kalıntıları olduğunu belirlediler.
MÖ 16. ile 15. yüzyıl aralarına ait olduğu belirtilen kalıntılar arasında buz pateni, kağnı, ahşap tekerlek ve 40’ten fazla başka parçalar bulundu.
TEKERLERK VE BAŞKA KAĞNI PARÇALARI
Ağaçtan yapılmış kağnı parçaları, kalıntıların kuzeydoğu kesiminden bulundu. 40’ten fazla kağnı parçaları arasında 11 tane ahşap tekerlek ve 30’dan fazla başka parçaları bulunuyor.

Araştırmayı yürüten ekibin yöneticisi Ruan, kağnıyla ilgili “mezarın inşası sırasında kullanıldığı, terk edildikten sonra bilinçli olarak sökülerek gömüldüğü kanaatindeyiz. Tarihleme verileri 3500 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı ve bu bulguların, Doğu ile Batı arasındaki teknolojik alışverişlerin incelenmesi için önemli olduğunu vurguladı.

KEMİKTEN YAPILMIŞ BUZ PATENİ
Aynı zamanda kalıntılardan gün ışığına çıkarılan kemikten yapılmış buz patenleri de sadece Doğu Türkistan’da değil Çin genelinde de ilk keşif olma özelliğine sahiptir. Patenlerin öküz kemikleri ve at kemiklerinden yapıldığı tespit edilmiştir. Şekilleri Avrupa’da bulunan kemik paten bulguları ile benzeşiyor.

Paten tarihini değiştirebilecek bulgunun çıktığı mezarlık alanda bugüne dek, yüzlerce çanak çömlek parçası, taş aletler, hayvan kemikleri ve bronz eşyalar ile 11 masif ahşap tekerlek de dahil olmak üzere, düzinelerce ahşap araç parçası da bulunduğu belirtildi.
İlk yorum yapan siz olun