İstanbul’da “Doğu Türkistan Mücadelesinde Öncelikli Yapılması Gereken Çalışmalar” konulu 5. yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Uygur Akademisi ve Doğu Türkistanlılar Federasyonu tarafından, 17 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul’daki Doğu Türkistanlılar Federasyonu merkezinde “Doğu Türkistan Mücadelesinde Öncelikli Yapılması Gereken Çalışmalar” konulu 5. yuvarlak masa toplantısı düzenlendi
Toplantıya, Uygur Akademisi ve Doğu Türkistanlılar Federasyonu’ndan başka Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Vakfı, Uygur Yazarlar Derneği, Toplama Kamp Mağdurları Platformu ve Uygur Elit Eğitim Derneği gibi Türkiye’de faaliyet gösteren STK’lar temsilcileri ve araştırmacılar katıldı.
Toplantıya katılanlar, Türkiye’de Doğu Türkistan sorununun daha iyi anlatılması, karşılaşılan zorluklar ve bunlara yönelik çözümler, Uygur davasının ilerletilmesi için birlikte çalışma yolları ve ortaklaşa gerçekleştirilebilecek projeler konularında görüş alışverişinde bulundu.
Konferans katılımcılarından Abdullah Öğuz, Türkiye’de Doğu Türkistan meselelerinin ele alınmasındaki zorluklar ve nedenlerini analiz etti. Uygur Elit Eğitim Derneğinin kurucusu Mahmut can, Filistin ve Tibet gibi bizim durumumuza benzeyen diğer halkların lobicilik başarılarından örnek alınması gerektiğini ileri sürdü. Toplama Kamp Mağdurları Platformu başkanı Medina Nazimi, Uygur gençlerinin önünü açmanın, onların eğitim ve istihdamı için destekte bulunmanın önemine değindi. Dünya Uygur Kurultayı Vakfı’ndan Dr. Memet Ali, Türk halkını Doğu Türkistan’daki ciddi durum hakkında bilgilendirmek için medyayı iyi kullanmamız gerektiğini vurguladı; sanatçı, futbolcular gibi ünlü kişilerin Uygurlar hakkında konuşmaya teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Uygur Mahkemesi ve Uygur soykırımıyla ilgili mahkemelerin tutanakları, kararları ve raporları Türkçe’ye çevrilerek dağıtılmasını önerdi.
Doğu Türkistanlılar Federasyonu temsilcisi, Uygurlar ve Uygur teşkilatları arasındaki iş birliğinin artırılmasının önemini, iş birliği için aralarında birbirini kabul görmesi gerektiğini vurguladı. Uygur Yazarlar Derneği’nden Abide Rustem, diasporada Uygur eğitiminin güçlendirilmesinin öneminden bahsetti. Doğu Türkistan Vakfı temsilcisi, 2009’dan sonra Doğu Türkistan devasının giderek gerilemeye başladığını Türkiye’deki Uygur gençlerin sanat ve kültür alanlarında da eğitilmesi, Uygur davasını farklı gruplara farklı şekillerde tanıtılması gerektiğini belirtti.
Uygur Akademisi genel sekreteri Abdulhamit Karahan, konuşmacıların görüş ve önerilerini dinledikten sonra sorularını yanıtladı. Doğu Türkistan davasının Türkiye’de tanıtılması için sadece Uygur STK’ları iş birliği yapmakla kalmayıp, aynı zamanda farklı partiden siyasetçiler, milletvekilleri, yerel STK’lar ve medya kuruluşları ile de iş birliğinin de artırılması gerektiğini vurguladı.
Toplantı sonunda, toplantıya katılan STK temsilcileri ve araştırmacıların ortak çabalarıyla, önümüzdeki günlerde Türkiye’deki Uygur STK’lar ve Uygur hassasiyeti olan yerel STK’ların temsilcileri, medya kuruluşları, gazeteciler, akademisyen ve araştırmacıları davet ederek, “Uygurlar için hareket” adıyla bir işbirliği platformu kurulmasına karar verildi. Bu platform aracılığıyla Doğu Türkistan’daki soykırımın daha geniş çapta duyurulması ve Uygur davasının ilerletilmesi öngörüldü.
İlk yorum yapan siz olun