İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuruluşunun yıldönümünde Doğu Türkistan Cumhuriyeti İstanbul’da anıldı

Doğu Türkistan’da 12 Kasım 1933 ve 1944’te ilan edilen iki cumhuriyetin kuruluş yıldönümü münasebetiyle Uygur STK’lar İstanbul’da anma töreni gerçekleştirdi.

Doğu Türkistan’da 12 Kasım 1933 ve 1944’te ilan edilen iki cumhuriyetin kuruluş yıldönümü münasebetiyle Dünya Uygur Kurultayı, Taklamakan Uygur Neşriyatı, Uygur Akademisi, Doğu Türkistanlılar Federasyonu, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Uygur Araştırmaları Merkezi, Uygur Hareketi, Doğu Türkistan Araştırmaları Enstitüsü, Uygur Yazarlar Birliği ve İlham Tohti İnsiyatifi dahil birçok Uygur STK’nın katılımlarıyla 12 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da anma töreni gerçekleştirdi.

İstanbul Zeytinburnu’daki 1453 Çırpıçı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen faaliyete Parti temsilcileri, STK yöneticileri, akademisyen, araştırmacı ve aktivistler başta olmak üzere çok sayıda katilimci iştirak etti.

Türk İstiklal Marşı ve Uygur Milli Marşıyla başlayan anma töreninde, parti temsilcileri konuşma yaptı; akademisyen ve araştırmacılar iki cumhuriyetin kuruluş ve sona erişine dair tarihsel arka planı ve koşulları anlattı, iki cumhuriyete ilişkin tarihi şahıslar tanıttılar.

STK temsilcileri Doğu Türkistan’da üçüncü bir cumhuriyetin de kurulmasına ilişkin umularını ve beklentilerini ortaya koydu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir