İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çinli elektrikli araç üreticilerinin küreselleşme hamlesi sekteye uğradı

Çinli elektrikli araç (EV) üreticilerinin küreselleşme stratejisi, Pekin’in AB’de yatırım yapmamaları konusunda uyarısı ve Çinli batarya üretici şirketin Almanya’da 4 milyar dolarlık üretim planının başarısızlığa uğramasıyla sekteye uğradı.

ABD ve Avrupa Birliği tarafından Çin elektrikli araçlarına uygulanan cezai gümrük vergileri, şirketlerin büyük otomobil pazarlarındaki satışlarını artırmalarını zorlaştırdı. Bu nedenle, ticaret engellerini aşmak için yurtdışında yerel tesisler inşa etmek, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ve devlete ait Chery Automobile gibi Çinli şirketler için birincil taktik olmuştur.

Ford Motor China CEO’su Sam Wu, geçen hafta Şanghay’da düzenlenen Hongqiao Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Çinli otomobil üreticileri elektrikli araç geliştirmeye erken başladılar ve şu anda lider konumdalar, ancak hala küresel pazara giden bir yol arayışındalar,” dedi.

Chery ve Dongfeng Motor’un Avrupa ülkesinde fabrika inşası için İtalyan hükümetiyle görüşmelerde bulunduğu bildirilirken, Reuters’e göre geçen ay Çin Ticaret Bakanlığı, anakara otomobil üreticilerinden Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 35’e varan ek gümrük vergisi uygulayan AB ülkelerinde büyük yatırımlar yapmaktan kaçınmalarını istedi.

AB geçtiğimiz ay, Eylül 2023’te başlayan sübvansiyon karşıtı bir soruşturmanın ardından Çin elektrikli araçlarına yüzde 17 ila 35,3 oranında ek gümrük vergisi uygulanmasını oyladı. İtalya da bu kararı destekleyen 10 AB üyesi arasında yer alıyor.

Uluslararası Akıllı Araç Mühendisliği Derneği Genel Sekreteri David Zhang, “Jeopolitik risklerin yanı sıra, AB’de fabrikalar ve tedarik zincirleri kurmak için acele ederlerse Çinli şirketler için ticari riskler de çok büyük büyük olacak, Pazarlama ve markalaşma da önemli. Araçları onlara satabilmeniz için önce yerel tüketicilerin markanızı ve ürünlerinizi anlaması gerekir,” dedi.

Çin’in yedinci en büyük elektrikli araç bataryası üreticisi Svolt, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 30 milyar yuan (4,16 milyar ABD Doları) tutarındaki ilk yatırımın ardından, yetersiz siparişler ve yüksek maliyetler nedeniyle operasyonların asla başarılı olamayacağını anladıktan sonra Almanya’daki iki tesisin inşaatını durdurduğunu açıkladı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir