Çin, yurtdışındaki zanlıları geri götürmek amacıyla birçok ülkede yasadışı polis ağları kurdu. Ana üssü Çinle ilgili STK’lar olan bu polis ağına Çin destekli çevrimiçi gazeteleri ile Asya restoranlarının bile bağlantılı olduğu tespit edildi.
Çin hükümeti, yurtdışındaki “suç zanlılarını” yargılanmak üzere ülkesine dönmeye “ikna eden” bir polis sistemleri ağı kurdu. Safeguard Defenders’in raporunda, bu polis sistemine ait 30 ülkede 54 merkez belirlendi. Örgütün direktörü Peter Dahlin, gerçek polis kontrol noktaları sayısının bildirilen rakamdan beş kat daha fazla olabileceğini söyledi.
Çin devlet medyası, son 12 ayda Çin ve yurtdışında suçlara karıştığından şüphelenilen 230.000 kişinin Çin’e dönmeye “ikna edildiğini” bildirdi.
ÇİNLİ STK, MEDYA VE HATTA RESTORANLAR BİLE BAĞLANTILI
Bu polis merkezlerinin ana üssü yurtdışındaki Çinli sivil toplum kuruluşları olup, hatta Çinliler tarafından işletilen bazı Çin destekli çevrimiçi gazeteleri ile Asya restoranlarının bile yurtdışındaki bu yasadışı polis sistemine dahil olduğu tespit edildi.
Safeguard Defenders Tanıtım Başkanı Laura Harif, konsolosluk hizmetleri vermek adına kurulan bu hizmet noktalarının asıl amacının, “şüphelileri tespit etmek, korkutmak ve geri getirmek için çeşitli yasa dışı faaliyetler planlamak” olduğunu söyledi.
“DİĞER ÜLKE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ CİDDİ ŞEKİLDE BALTALIYOR“
Safeguard Defenders’in raporu, Çin’in yurtdışındaki siyasi aktivistleri ve muhalifleri hedef aldığını ve Çin güvenlik kurumlarının bu konuda cezai yetki alanlarının ötesinde hareket ettiğini söylüyor. Rapora göre Çin Komünist Parti ve güvenlik kurumları, bu yöntemlerle ikili polis ve yargı işbirliği mekanizmalarını aşarak, hukukun üstünlüğünü ve diğer ülkelerin toprak bütünlüğünü ciddi şekilde baltalıyor.
ÇİN’DE TEHDİT ALTINDA BULUNAN GRUPLAR DIŞARIDA DA HEDEFTE
RFA muhabirinin sorularını yanıtlayan Laura, Çin’in denizaşırı polis merkezlerinin Uygur, Tibet, Tayvanlı veya Hong Konglu aktivistleri hedef aldığına dair henüz somut bir kanıt olmadığını, ancak Çin’deki en tehdit altındaki grupların bu merkezlerin ana hedefleri olduğunu söyledi. Laura ayrıca “Tüm demokratik kurumları, risk altındakilerin bu tür olayları bildirirken kendilerini güvende hissetmeleri için yeterli raporlama ve koruma mekanizmalarını devreye sokmaya çağırıyoruz” dedi.
İSPANYOL VE İRLANDA BU DURUM İÇİN HAREKETE GEÇTİ
İspanyol medyası El Correo’ya göre, Çin İspanya’da dokuz yasadışı polis merkezi kurdu ve İspanya İçişleri Bakanlığı durumu araştırmaya başladı.
The Irish Times’a göre, Dublin’deki yasadışı bir Çin polis merkezi İrlanda hükümetinin dikkatini çekti. Bakanlar bu konuda Parlamento’da çeşitli sorularla karşı karşıya kaldı. Dışişleri Bakanı Simon Coveney bu konuda Çin büyükelçiliği ile “görüşmelerin devam ettiğini” söyledi. Adalet Bakanı Helen McEntee, “Yabancı polis karakollarının ülkede güvenlik faaliyetleri yürütmesi imkansız” dedi.
ÇİN TÜRKİYE DAHİL KİMİ ÜLKELERDEN VATANDAŞLARINI GERİ ÇAĞRIYOR
İlgili rapora göre ayrıca, Çin yönetimi, Kasım 2021’den beri birkaç kez, vatandaşlarının “ciddi telekom ve internet suçları olan” Türkiye, Kamboçya, BAE, Filipinler, Tayland, Myanmar, Laos, Malezya ve Endonezya gibi 9 ülkeden, “kesin zorunluluk” veya “acil neden” bulunmadığı durumda en kısa sürede geri dönmelerini isteyen bildirimler yayımladı.
İlk yorum yapan siz olun