İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’in mega barajı korku yarattı: 100 milyondan fazla kişi tehlikede

Tibet, Hindistan ve Bangladeş’te 100 milyondan fazla insanı etkileyen Çin’in mega barajının, 40 milyar metreküp suyun üçte birinden fazlasını yönlendirebileceği ve stratejik bir silah olarak kullanılabileceği endişesi var.

Çin’in Tibet’teki inşasına başlaıdğı mega baraj projesi, kuru sezonda, büyük bir nehirden gelen su akışını yüzde 85’e kadar keseceği gerekçesiyle Hindistan’da korkuya yol açıyor. Reuters’ın özel haberine göre bu durum, Delhi’yi etkilerini hafifletmek için kendi barajını inşa etme planlarını hızlandırmaya sevk etti.

“NEHRİ SİLAH OLARAK KULLANABİLİR”

Çin, Yarlung Zangbo nehrinin Hindistan’a geçmeden hemen önceki sınır bölgesinde dünyanın en büyük hidroelektrik barajını inşa edeceğini duyurdu. Bu, Yeni Delhi’de, Arunachal Pradesh’te bazı toprak talepleri olan, uzun süredir stratejik rakibi olan Çin’in, Angsi Buzulu’ndan doğan ve Hindistan’da Siang ve Brahmaputra olarak bilinen nehrin kontrolünü silah olarak kullanabileceği endişesini tetikledi.

Angsi Buzulu, Çin, Hindistan ve Bangladeş’te nehir aşağısında yaşayan 100 milyondan fazla insanı besliyor.

Delhi’nin endişeleri, Çin barajının etkisine ilişkin bir Hindistan hükümeti analizinde anlatıldı. Reuters, bu analizdeki ayrıntıları dört kaynakla doğruladı.

Hindistan’ın kaygıları, hükümete bağlı bir analiz raporuna da yansıdı. Reuters, bu rapordaki bilgileri dört ayrı kaynakla doğruladı. Çin, barajın teknik ayrıntılarını henüz açıklamasa da, temmuz ayında temeli atılan ve yaklaşık 170 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen bu proje Hindistan’ın yakından takip ettiği konular arasında.

ÇİN BARAJI SUYUN ÜÇTE BİRİNİ KONTORL EDECEK

Kaynaklara ve belgeye göre Delhi, Çin barajının Pekin’in 40 milyar metreküp su, yani önemli bir sınır noktasında yıllık olarak alınan suyun üçte birinden fazlasını yönlendirmesine olanak tanıyacağını tahmin ediyor. Bu etki, sıcaklıkların yükseldiği ve Hindistan’ın geniş bölgelerinde toprakların çoraklaştığı muson dışı aylarda özellikle şiddetli olacak.

Çin’in Tibet’teki mega baraj projesi, kuru sezonda, büyük bir nehirden gelen su akışını yüzde 85’e kadar keseceği gerekçesiyle Hindistan’da korkuya yol açıyor. Reuters’ın özel haberine göre bu durum, Delhi’yi etkilerini hafifletmek için kendi barajını inşa etme planlarını hızlandırmaya sevk etti.

HİNDİSTAN DA BARAJ İNŞA EDECEK

Upper Siang projesi, öngörülen 14 milyar metreküp depolama kapasitesiyle bu sorunu hafifletecek ve Hindistan’ın kurak mevsimde su salmasına olanak tanıyacak. Kaynaklara ve belgeye göre, su yoğun endüstri ve tarıma bağımlı olan önemli bölgesel şehir Guwahati, Hindistan barajı inşa edilmezse yüzde 25’lik bir azalma yaşayacak, bu proje sayesinde ise azalma yüzde 11 olacak.

Hindistan hükümeti, Tibet’in Angsi Buzulu’ndan gelen su akışını kontrol altına almak için 2000’lerin başından bu yana projeleri değerlendiriyordu.

Kaynaklara göre, proje aynı zamanda Pekin’in aşağı havzaya yıkıcı su akıntıları salma girişimlerini de hafifletebilir.

Hindistan’ın en büyük hidroelektrik şirketi, mayıs ayında, Upper Siang Çok Amaçlı Depolama Barajı’nın olası inşaat sahası yakınında, araştırma malzemelerini taşıdı. İki kaynağa göre, Hindistanlı üst düzey yetkililer de bu yıl inşaatın hızlandırılması konusunda toplantılar düzenliyor. Bu toplantılardan biri, Başbakan Narendra Modi’nin ofisi tarafından temmuz ayında düzenlendi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir