İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’in kontrolden çıkan 23 tonluk roket parçası dünyaya düşecek

Çin’den uzay istasyonuna fırlatılan ve kontrolden çıkan 23 tonluk roket gövdesinin Cuma ya da Cumartesi günü dünyaya düşmesi bekleniyor.

Çin’den 31 Ekim’de fırlatılan ve uzay istasyonunun oluşturulması için son modül olan Mengtian laboratuvar modülünü taşıyan Uzun Yürüyüş-5B Y4 taşıyıcı roketinin 23 ton ağırlığındaki gövdesi kontrolsüz bir şekilde yarın ya da cumartesi günü Dünya’ya düşecek.

NEREYE DÜŞECEĞİ BELLİ DEĞİL

ABD merkezli Insider internet sitesinin haberine göre, yaklaşık 10 katlı bir bina büyüklüğünde olan roket gövdesinin Dünya’da nereye düşeceği ise belli değil. Havacılık ve uzay şirketi Aerospace Corporation, düşüş esnasında roketin bir kısmının yanacağını fakat roket gövdesinin yanamayacak kadar büyük olduğunu belirtti.

İNSAN HAYATINI TEHLİKEYE ATAN ÇİN KINANDI

Öte yandan uzay endüstrisi liderleri, kontrolsüz şekilde Dünya’ya geri dönen ve insan hayatı ile mülkiyetlerini tehlikeye atan roket gövdesi nedeniyle Çin’i kınadı.

23,3 TON FIRLATMA AĞIRLIĞINA SAHİP

Çin İnsanlı Uzay Ajansı’ndan 31 Ekim’de yapılan açıklamada, Mengtian laboratuvar modülünü taşıyan Uzun Yürüyüş-5B Y4 taşıyıcı roketinin ülkenin güneyindeki Hainan Adası’nda yer alan Wenchang fırlatma alanından yerel saatle 15.37’de uzaya fırlatıldığı bildirilmişti.

Modülün fırlatmadan 8 dakika sonra taşıyıcı roketten ayrılarak belirlenen yörüngeye girdiği aktarılmıştı. Mengtian modülünün 17,88 metre uzunluğunda ve 23,3 ton fırlatma ağırlığına sahip olduğu kaydedilmişti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir