Çin’in eğitim sektöründe sık sık yaşanan skandallar, itibarını zedeleyerek büyük hasara neden olmaktadır. Bu konularda birincil sorumluluk, Çin Komünist Partisi liderliğine aittir.
Yunanistan merkezli Infognomon Politics’in bildirdiğine göre, Çin’in eğitim sektörü, itibarını zedeleyen ve büyük hasara neden olan sık sık skandallar nedeniyle kaosla karşı karşıyadır ve Çin’de eğitim sektörünün içinde bulunduğu bu durumun sorumlusu Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğidir. ÇKP, partinin gündemini takip eden ve eleştirel düşünmeyi reddeden beyin aşılayıcı öğretmenlere odaklanır.
Özellikle dikkat çeken bir olay, Hubei’nin Suixian İlçesindeki Bo’ai Özel Eğitim Okulunun eski Müdürü Liu Aiye ile ilgilidir. Infognomon Politics’in haberine göre Liu, özel yetenekli reşit olmayan birkaç kız çocuğuna okul binasında cinsel tacizde bulunmuştur. Mahkemenin davayı sonuçlandırması dört yıl sürdü ve Liu Mayıs 2022’de müstehcenlik suçuyla itham edildi.
Bu ifşaatlardan sadece bir yıl önce Liu, propagandada kahraman bir figür olarak övülmüştü. Bu sorunların temel nedeni, Çin’deki eğitim sisteminin vatansever, kolektivist ve sosyalist değerleri aşılamaya vurgu yapan, ahlak ve kişisel sorumluluğun önemli yönlerini ihmal eden ideolojik yönelimiyle ilgili olabilir.
Eğitim ideal olarak bireylere etik ve hesap verebilirlik duygusu aşılamalıdır. Ancak Çin’deki mevcut eğitim sistemi bu konuda yetersiz kalmakta, bu da kargaşa ve olumsuz sonuçlarda rol oynamaktadır. Çin eğitim sistemi sınavlar üzerinde durduğu ve bireyleri ÇKP’nin ideolojisine uygun hale getirmeye odaklandığı için eleştirilmektedir.
Öğrencilere ÇKP’ye sadakati her şeyin üstünde tutmaları öğretiliyor ve bu da sistemin onların bağımsız düşünceleri üzerindeki etkisine ilişkin endişelere yol açıyor. Infognomon Politics’in bildirdiğine göre, eğitimin temel ilkelerinden sapması eğitimin esas amacını etkiliyor. Okulun ders kitapları sıklıkla propaganda içeriyor ve çocuklara partiye sarsılmaz bir bağlılık duygusu aşılıyor.
Bazı eleştirmenler bu aşırı endoktrinasyonun (beyin yıkamanın) bireysel “vatandaş” kavramını eğitim materyallerinden çıkardığını ve öğrencilerin toplum içindeki rollerini anlamalarının sınırlanmasına yol açtığını söylemiştir. ÇKP yönetimindeki eğitim sistemi evrensel değerlerin geliştirilmesine odaklanmamıştır. Infognomon Politics raporuna göre, felsefi düşünceye odaklanmak yerine siyasete, hukukun üstünlüğü ilkelerine ve yurttaşlık eğitimine odaklanıldı.
Dahası, telkin (beyin yıkama) eleştirel düşüncenin yerini almıştır. Rapora göre, önde gelen bir akademisyen olan Liu Aiye’nin adının karıştığı skandallar, parti liderliği tarafından şekillendirilen, ahlaki değerlerden ve evrensel değerlerden yoksun bir eğitim sisteminden kaynaklanıyor. Çin’den göç eden öğretmenler, sınıf içi eğitimin çoğu zaman yeterli olmadığını ve ek derslerin ücret karşılığında verildiğini iddia etti.
Infognomon Politics’in haberine göre, Çin eğitim sistemi “özel işe alım” olarak adlandırılan bir bileşenle karakterize ediliyor. Bu süreç, elit sınıftan olanlar da dahil olmak üzere ayrıcalıklı geçmişe sahip çocukların akademik performanslarına bakılmaksızın en üst düzey kurumlara kabul edilmelerini sağlamaktadır. Habere göre ÇKP’nin öncelikli hedefi, genellikle “nitelikli pırasalar” olarak adlandırılan, istenen nitelikleri karşılayan bireyler yetiştirmektir.
İlk yorum yapan siz olun