Uygur akademisyen Rahile Davut’un 2018 yılında Çin tarafından düzmece mahkeme kararıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.
Uygur folkloru ve gelenekleri konusunda uzman olan ve tutuklanmadan önce Sincan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi’nde ders veren Rahile Davut, Çin tarafından düzmece mahkemenin “devlet güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
ABD merkezli Dui Hua Vakfı’na göre, 57 yaşındaki Profesör Rahile Davut’un 2018 yılındaki mahkumiyet kararına karşı itirazı reddedildi.
“DAVUT’UN HAPİS CEZASI UYGUR HALKI İÇİN BÜYÜK BİR KAYIPTIR”
Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırım politikasını gündenimden düşürmeyen Diu Hua Vakfı Genel Müdürü John Kamm, “Profesör Rahile Davut’un ömür boyu hapis cezasına çarptırılması acımasız bir trajedi, Uygur halkı ve akademik özgürlüğe değer veren herkes için büyük bir kayıptır. Onun derhal serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde ailesine geri dönmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.
KIZI PULATİ’DEN RAHİLE DAVUT İÇİN ÇİN’E ÇAĞRI
Öte yandan yıllardır annesi Rahile Dawut’a ulaşamayan kızı Akide Polat acısını şöyle dile getirdi:
“Annem için her gün endişeleniyorum. Masum annemin hayatını hapishanede geçirmek zorunda kalacağı düşüncesi dayanılmaz acı veriyor. Çin, merhametini göster ve masum annemi serbest bırak”
RAHİLE DAVUT KİMDİR?
Uygur Türkü Antropolog Rahile Davut kendi alanında yaptığı çalışmalarla akademide önemli bir yer edinmişti. Doğu Türkistan’ın yapısı, tarihi serüveni, Uygur Türklerinin folkloru ve kültürü ile ilgili başarılı çalışmaları daha önce Çin genelinde de çok takdir kazanmıştı.
Fakat son zamanlardaki soykırım politikaları kapsamında onun çalışmaları artık ÇKP tarafından “tehlike potansiyeli” olarak görülmeye başladı. Xinjiang Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi’nde öğretmenlik yapan Davut, 2007 yılında Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezini kurmuştu.
Harvard Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve British Columbia Üniversitesi’nde dersler veren 57 yaşındaki Davut aynı zamanda Pensilvanya Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Indiana Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olmuştu. Davut ayrıca çok sayıda kitap ve makale yayımladı. İlk olarak 2016 yılında gözaltına alınan Davut’un serbest bırakılması için pek çok kurum ve kuruluş Çin hükumetine çağrıda bulundu.
İlk yorum yapan siz olun