İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin, Tayvanlı gençleri Doğu Türkistan’a sübvansiyonlu propaganda gezilerine çekiyor

Çin, dikkatleri soykırımdan ve ağır insan hakları ihlallerinden başka yöne çekmek amacıyla, Tayvanlı gençleri yüksek sübvansiyonlarla propaganda amaçlı Doğu Türkistan gezilerine katılmaya çekmek için bir çaba başlattı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP), yıllardır hem yumuşak güç taktiklerini hem de gerektiğinde askeri gücü kullanarak Tayvan’ı kontrol altına almaya çalışıyor. Pekin’in “yumuşak güç” kampanyası, Çin’in siyasi söylemini desteklemeleri için Tayvan’ın sosyal medya fenomenlerine ve ünlülerine ücretli geziler sunmayı içeriyordu.

Özgür Asya Radyosu’na göre, Pekin şimdi de Doğu Türkistan’daki Tayvan Yurttaşları Federasyonu tarafından düzenlenen dokuz günlük bir tura 16-40 yaş arası Tayvan vatandaşlarını hedefliyor. Tayvan’ın popüler PTT ilan panosunda duyurulan tura katılacakların sadece 24.800 NTD (yaklaşık 755 ABD Doları) ödemesi gerekiyor, seyahat, konaklama ve sigorta dahil diğer tüm masraflar Çin hükumeti tarafından karşılanıyor.

Ancak katılımcılardan bazı kişisel bilgilerin istenmesi şartı bulunuyor: Tayvan kimlik kartı numaraları, eğitim geçmişleri, işyeri bilgileri, acil durum irtibat kişileri ve telefon numaraları.

Tura katılan Xiao Haoyu, ziyaretleri sırasında hükümet propagandasına maruz kaldıklarını, ancak bunun yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtti: “Tur sırasında Uygurların yoksulluğun üstesinden gelmelerine ve modern bir şekilde kalkınmalarına nasıl yardımcı olduklarını vurguladılar. Ama ben hala çok sayıda kerpiç ev ve baraka gördüm.” Xiao Haoyu, ilkokul öğrencileriyle ilgili gözlemlerini de aktararak, derslerin Çince verildiğini ve çocuklara gerçek bilgiden ziyade siyasi propaganda öğretildiğini söyledi.

Bu gelişme, Çin hükümetini, milyonlarca Uygur ve diğer Türkçe konuşan grubun toplu hapsetme, zorla çalıştırma ve “yeniden eğitim” kamplarına maruz bırakıldığı Doğu Türkistan’daki devam eden insan hakları ihlallerinin dikkatini dağıtmaya çalışmakla suçlayan eleştirmenler arasında endişelere yol açtı.

Bu arada Tayvanlı gönüllü kuruluş Waker, Doğu Türkistan’a gönüllüler gönderdiği için inceleme altına alındı. Eleştirmenler, Waker’in eylemlerinin bölgedeki insan hakları ihlallerinin “maskelenmesine” yardımcı olduğunu savunuyor.

Bu gelişme, Çin’in özellikle Tayvan’ın genç nesli arasında uluslararası algıları şekillendirmeye yönelik artan etki operasyonlarının göstergesidir.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir