Çinli gruplar komşu ülkelerde siber suçlara giderek daha fazla karışıyor ve Hindistan gibi rakiplerini hedef alıyor. Myanmar, Kamboçya, Filipinler, Malezya, Singapur ve Tayland’da Çinlilerin bu tür faaliyetlerinde kayda değer bir artış tespit edildi.
Kamboçya’da yakalanan insan kaçakçılığı ağı, Çinli dolandırıcıların Güney Asyalı teknisyenleri siber suçlar için istismar etmesine ilişkin rahatsız edici eğilimi gözler önüne seriyor.
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’deki Hindistan Büyükelçiliği 22 Mayıs’ta, ülkedeki insan kaçakçılığı şebekelerinden yaklaşık 360 Hint vatandaşının kurtarıldığını duyurdu. En son kurtarılan 60 kişi Sihanoukville’de serbest bırakıldı.
Operasyon Hintli ve Kamboçyalı yetkililer arasında ortak bir çabayla gerçekleştirildi. Hindistan istihbarat teşkilatları Kamboçya ve Myanmar’da Hintli bilişim çalışanlarının benzer dolandırıcılıklara kurban gittiği çok sayıda örnek tespit etmiş olup tahminlere göre 5.000’den fazla kişi Çinli aktörler tarafından siber suçlara zorlanmış olabilir.
Çin’e yönelik siber casusluk suçlamaları, özellikle de Çin’in bölgesel istikrarı etkileyen siber suçlulara verdiği iddia edilen destekleri ışığında giderek artıyor.
Amerika Birleşik Devletleri Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, Pekin’in sağlık, telekom ve kurumsal yazılım gibi kritik sektörleri hedef alan ve genellikle fikri mülkiyet ve gizli bilgilerin çalınmasını içeren küresel bilgisayar korsanlığı operasyonları hakkında uyarıda bulundu.
Çinli dolandırıcıların Güney Asya ülkelerinden teknoloji meraklısı gençleri siber suçlar için istismar etmesine yönelik rahatsız edici eğilim karşısında Hindistanlı yetkililer harekete geçti. Hindistan hükümeti kısa bir süre önce bu ağları derinlemesine araştırmak üzere içişleri, dışişleri, bilgi teknolojileri, telekom ve finans dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklardan uzmanlardan oluşan bir panel kurdu.
Ocak ayından bu yana, Hindistan Ulusal Siber Suç Raporlama Portalı günde yaklaşık 7.000 şikayet kaydetti. Bunların yüzde 85’i çevrimiçi mali dolandırıcılıkla ilgili ve endişe verici bir şekilde, bu dolandırıcılıkların neredeyse yarısı Güneydoğu Asya’dan faaliyet gösterenler ile bağlantılı.
Hindistan istihbarat kurumlarına göre, yeni fırsatlar ve müşteriler arayan Çinli gruplar komşu ülkelerde siber suçlara giderek daha fazla karışıyor. Myanmar, Kamboçya, Filipinler, Malezya, Singapur ve Tayland’da bu tür faaliyetlerde kayda değer bir artış tespit edildi.
Hindistan istihbarat kaynakları bu örgütlerin kişisel bilgilerin çalınması, sınır ötesi kumar, e-ticaret dolandırıcılığı, aşk dolandırıcılığı ve gelişmiş kalıcı tehditler dahil olmak üzere bir dizi yasadışı faaliyette bulunduklarını söyledi. Faaliyetleri birden fazla ülkeye yayılan bu gruplar bölge için önemli bir siber güvenlik tehdidi oluşturmaktadır.
Kamboçya vakasıyla ilgili polisler, şehirden ve yakın bölgelerden 150 kişinin bir yıldan fazla bir süredir bu ülkede mahsur kaldığını, siber suçlar ve dolandırıcılık yapmaya zorlandığını tespit etmişti. Bu kişilerin Çinli dolandırıcı grupları tarafından Singapur’da veri giriş operatörlüğü gibi iş teklifleriyle kandırıldıkları ancak Kamboçya’ya getirildikleri bildirildi.
Hindistan güvenlik birimleri, Çinli grupların genç teknisyenleri sosyal medya üzerinden yüksek maaş vaat eden iş teklifleriyle kandırdığını iddia etti. Kişiler tuzağa düşürüldükten sonra pasaportlarına el konuluyor ve dolandırıcılık faaliyetlerine zorla dahil etme oyunu başlıyor.
İlk yorum yapan siz olun