Pekin’de Çin ile Pakistan dışişleri bakanları arasında stratejik dialog düzenledi. Çinli bakan “Pakistan’ın Çin projeleri, kurumları ile Çinli personelin güvenliğini sağlayacağı ve endişelerini gidereceği” beklentisini dile getirdi.
Çin ile Pakistan arasında 22 Mayıs 2024 tarihinde Pekin’de stratejik dialog düzenledi. İkili komşu ülkeler arasındaki ekonomik ve terörle mücadele güvenlik işbirliğini daha da geliştirme sözü verildi.
Bu ikili görüşme, Pakistan’ın kuzeybatısında bir hidroelektrik projesinde çalışan beş Çinli mühendisin intihar saldırısında öldürülmesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, aynı zamanda başbakan yardımcısı olarak görev yapan Pakistanlı mevkidaşı Ishaq Dar ile resmi görüşmelere ev sahipliği yaptıktan sonra bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Pakistan ordusu bu ay yaptığı açıklamada 26 Mart’taki saldırıyla ilgili olarak, saldırıyı bir Afgan vatandaşının gerçekleştirdiğini ve Afganistan’da bulunan teröristlerin planladığını bildirmiştir.
WANGYİ: “GÜVENLİK ENDİŞELERİMİZ GİDERİLMELİ”
Çin devlet medyasına göre, Pakistan tarafının failleri yakalamak ve adalete teslim etmek için her türlü çabayı gösterme sözü verdiğini vurgulayan Wang Yi, İslamabad’ın “Pakistan’daki Çinli personel, projeler ve kurumların güvenliğini sağlayacağı ve Çinli işletmeler ile personelin endişelerini gidereceği” beklentisini dile getirdi.
Wang, Pekin’in İslamabad ile “terörle mücadele güvenlik işbirliğini daha da derinleştirmeye istekli olduğunu” söyledi. Uluslararası toplumu tehdide karşı “birleşik bir cephe” yoluyla “terörizmin üreme zeminini ortadan kaldırmaya” çağırdı.
Çin Büyükelçisi Jiang Zaidong yakın zamanda İslamabad’da yaptığı bir konuşmada Çin- Pakistan Ekonomi Koridoru’nu Kuşak ve Yol’un pilot projesi olarak nitelendirmiş ve Pakistan’a 25 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım getirdiğini, 155,000 doğrudan iş fırsatı yarattığını ve 510 kilometre (316.8 mil) otoyol, 8,000 megawatt elektrik ve 886 kilometre (550.5 mil) çekirdek iletim şebekesi inşa ettiğini söylemişti.
Bazı eleştirmenler nakit sıkıntısı çeken Pakistan’ın derinleşen ekonomik zorluklarını Çin- Pakistan Ekonomi Koridoru ile bağlantılı Çin yatırımlarına ve kredilerine bağlıyor. 3 milyar dolarlık Uluslararası Para Fonu kredisi, Güney Asya ülkesinin geçen yıl dış borç ödemelerinde temerrüde düşmekten kıl payı kurtulmasına yardımcı oldu.
İlk yorum yapan siz olun