İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin, hükumet eleştirenlere karşı “çıkış yasağı” kullanımını artırdı

Rapora göre, Çin, insan hakları savunucuları ve ailelerine karşı çıkış yasağının kullanımını arttırdı. İlgili düzenlemeleri soruşturma altındaki veya soruşturma ile bağlantılı herhangi bir kişiye kadar genişletti.

İnsan hakları kuruluşu olan Safeguard Defenders tarafından “Kapana Kısılmak: Çin’in Genişleyen Çıkış Yasağı Uygulamaları” başlıklı rapor yayınlandı.

Rapora göre, Çin, insan hakları savunucuları ve ailelerine karşı çıkış yasaklarını arttırdı ve bunların kullanımına ilişkin yasal düzenlemeleri soruşturma altındaki herhangi bir kişiye veya soruşturma ile bağlantılı herhangi bir kişiye kadar genişletti.

Safeguard Defenders’in Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Yüksek Halk Mahkemesi veritabanında “çıkış yasağı” konulanların sasısı 2016’da 5.000’den az iken, 2020’de 39.000’e çıktı.

Raporda, çıkış̧ yasaklarının çoğu zaman yasal bir gerekçe olmaksızın bireyler, basın ve insan hakları savunuculuğu üzerinde daha fazla baskı kurmak amacıyla Çinli yetkililer tarafından bir araç̧ olarak kullanıldığı ortaya konuyor.

Raporda, Çin rejiminin ulusal güvenlik gerekçesiyle uyguladığı çıkış̧ yasakları, yalnızca insan hakları savunucuları aktivistler ve yabancı gazetecileri etkilemediği, söz konusu çıkış̧ yasaklarını bir sınır ötesi baskı aracı olarak da kullandığı belirtiliyor.

Rapor Xi yönetimi altında dört yeni yasanın daha kabul edildiğini ve bu türden kısıtlamalar getiren yasaların toplam sayısının 14’e ulaştığını ileri sürdü. Raporda ayrıca bu yeni yasalardan biri olan Gözetim Kanunu (2018), hakkında soruşturma yürütülen veya şüpheli olmasalar bile bir soruşturmayla bağlantılı olan kişileri yurt dışına çıkış̧ yasağına tabi kılındığı belgeleriyle teyit edildi. 

Bu uygulama sınır kapılarında ya da ikametlerinde kişilerin pasaportlarına el konulması yoluyla ya da yeni pasaport veya pasaport yenileme başvurularının reddedilmesi yoluyla hayata geçirilmekte olduğu öne sürülürken, genellikle bireyler Cin’den ayrılmak üzere bir sınır kapısına gelene kadar haklarında getirilen çıkış̧ yasağı konusunda bilgilendirilmediği ve gidip yakalandığı doğrulanıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir