İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin deniz kuvvetleri Filipinler gemisine saldırdı

Filipinler Çin deniz kuvvetlerinin bir Filipin gemisine tazyikli su sıktığını ve kasten çarptığını duyurdu ve Çin’in bu eylemini “açık bir tehdit” olarak nitelendirildi.

Filipinler ve Çin, 12 Ekim 2025 tarihinde Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalar yakınlarında gerilim yaşadı. Son yıllarda tansiyonun yüksek olduğu bölgede Çin ve Filipinler, Pag-asa Adası olarak da bilinen Thitu Adası yakınlarında karşı karşıya geldi.

Filipinler Çin deniz kuvvetlerinin bir Filipin gemisine çarpıp tazyikli su sıktığını duyurarak Pekin yönetimini suçladı. Filipinler tarafından yapılan açıklamada, Çin’in bu eylemi “açık bir tehdit” olarak nitelendirildi.

Filipinler tarafından yapılan açıklamada üç geminin, hükümetin yerel balıkçıları ve balık üretimini korumak için ada yakınlarında demirlediğini ve bu sırada Çin’e ait sahil güvenlik gemilerinin yaklaşarak tazyikli su sıktığını ve bu olaydan bir saat sonra ise bir Çin gemisinin gelerek kasten çarptığı ve yine tazyikli su sıktığı açıklandı.

Olayla ilgili hafif hasar meydana geldiği açıklanırken kimsenin yaralanmadığının da altı çizildi.

3 TRİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİNE SAHİP

Son zamanlarda, özellikle Çin’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bölgeler nedeniyle gerginlikler artmıştı.

Brunei, Endonezya, Malezya, Filipinler ve Vietnam da, yıllık 3 trilyon doları aşan gemi ticareti hacmine olanak sağlayan stratejik bir ticaret rotası olan deniz yolunun bazı kısımları üzerinde hak iddia ediyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Yorum Yazın