İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin burs programlarını casus yerleştirmek için kullanıyor

Araştırmacı ve akademisyenler: “Çin, burs programlarını yabancı üniversitelerde casus yerleştirmek ve kampüslerde kendi rejimine yönelik eleştirileri bastırmak için kullanıyor“.

Holyrood’da açıklanan bir rapor, Çin’in İskoç yüksek öğrenimine sağladığı finansmanın yarattığı güvenlik tehlikelerine dikkat çekti. Raporda, Çin’in burs programlarını batı üniversitelerine casus yerleştirmek ve kampüslerde kendi rejimine yönelik eleştirileri bastırmak için kullandığı ileri sürüldü.

Bir düşünce kuruluşu olan Civitas’nın hazırladığı raporda, Çin’in devlet destekli kurumlardan yapılan ödemelerin “Çin Komünist Parti propagandası ve devlet yönetiminin kesinlikle içsel bir parçası” olduğunu belirtildi.

Civitas’ta kıdemli araştırmacı olan Clark, burslardan yararlananların genellikle bilim ve teknoloji alanında uzman olduklarını ve eğitimlerinin hemen ardından Çin’e dönmeden önce onlara en ileri düzey batı araştırmalarında yer alma fırsatı verildiğini söyledi.

Çin devletine yakın kişilerin İskoçya ve Birleşik Krallık kampüslerinde çalışması ya da eğitim görmesi konusunda uzun süredir devam eden endişeler var.

Çin kültürünü ve dilini tanıtmayı amaçlayan tartışmalı Konfüçyüs Enstitüleri, uzak doğu devletiyle yakın bağlantıları nedeniyle daha önce de endişeleri dile getirmişti.

Akademisyenler ve kampanyacılar ayrıca kampüslerdeki personele ve diğer öğrencilere yönelik gözdağı ve baskıcı davranış örneklerini de bildirdiler.

Raporla ilgili İskoç Parlamentosunda tanıklık veren Edinburgh Üniversitesi’nde Çin siyaseti dersi veren öğretim üyesi Sarah Liu “(Çin destekli) öğrenciler hakkımda şikayette bulundular. Beni Çin büyükelçiliğine ihbar etmekle tehdit ettiler” ifadelerini kullandı.

Hong Kong Özgürlük Komitesi Vakfı’ndan Alyssa Fong, Edinburgh Üniversitesi’nde okurken ve çalışırken iktidardaki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile bağlantısı olan kişiler tarafından hedef alındığını söyledi. Fong ayrıca, “ifade özgürlüğünün ve demokrasinin ortadan kaldırıldığı Hong Kong’dan kaçtıktan sonra İskoçya’nın güvenli bir sığınak olduğunu düşünüyordum” dedi.

Bayan Fong ayrıca, “(Çin devlet bursuyla gönderilenler) Hong Konglu ve Çinli muhalif sesleri gözetlemek ve Konfüçyüs Enstitüsü gibi yerlerde kendi propagandalarını yaymak için oradalar.” ifadelerini kullandı.

Bay Clark, bazı Çinli öğrencilere ciddi baskı uygulandığına inanıyor. Clark, “burslu öğrencilerin rapor vermediği durumlarda rejim tarafından bir çeşit ceza almak üzere derhal Çin’e geri gönderildikleri” ile ilgili örneklerin olduğunu söyledi.

Uygur Haber’i kaynak göstermeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir