Çin, Yunnan eyaletindeki iki üst düzey Tibetli yetkiliyi, sözde “ciddi şekilde disiplin ve hukuk ihlalleri” nedeniyle görevden uzaklaştırdı.
Çin, 23 Şubat 2025 tarihinde yapılan bir açıklamaya göre, Yunnan eyaletindeki iki üst düzey Tibetli yetkiliyi, “ciddi şekilde disiplin ve hukuk ihlalleri” nedeniyle görevden uzaklaştırdı.
Tibet için Uluslararası Kampanya (ICT), Çinli yetkililer tarafından sıkça kullanılan, genellikle muhalefeti bastırmak ve iç yolsuzluğu engellemek amacıyla kullanılan belirsiz suçlamalar konusunda endişelerini dile getirdi. Söz konusu yetkililer, eski vali Qi Jianxin ve Yunnan’daki Dechen (Diqing) Tibet Özerk Bölgesi’nin eski yardımcısı vali Jangchup (Jiang Chu). Her ikisi de etnik Tibetli olup, Çin’in Tibet’in yönetimi üzerindeki kontrolünü güçlendirmek amacıyla stratejik bir hamle olarak görevlerinden alındı.
ICT’ye göre, Çin Merkez Disiplin Denetim Komisyonu ve Ulusal Denetim Komisyonu, “Parti’nin siyasi disiplinini ciddi şekilde ihlal etmek”, “Parti’ye sadık ve dürüst olmamak” ve “yasa dışı kazançlar elde etmek” gibi geniş suçlamalar içeren çok az ayrıntı verdi.
Raporlar, bu tür suçlamaların Çin’in belirsiz yolsuzlukla mücadele kampanyalarında yaygın olarak kullanıldığını belirtiyor. Qi ve Jangchup’a yönelik suçlamaların dilindeki benzerlikler, Çin’in merkezi gücüne daha sadık olmayan, daha bağımsız hareket eden Tibetli yetkililere yönelik koordine bir baskıyı işaret edebilir.
ICT, her iki yetkiliye yönelik soruşturmanın 2024 yılı başında başladığını ve yıl sonuna kadar her ikisinin de Çin’in yolsuzlukla mücadele ajansı tarafından sorguya alındıktan sonra Dechen’deki görevlerinden alındığını bildirdi. Jangchup’un Şubat 2024’te ajansa teslim olduğu ve 19 Mayıs 2024’te görevden alındığı, Qi Jianxin’in ise 9 Nisan 2024’te görevden alındığı belirtiliyor. Görevden almalarının ardından, “şüpheli suç sorunlarının” daha fazla inceleme ve dava için savcılığa sevk edildiği bildirildi.
Etnik Tibetli yetkililerin sadakatsizlik şüphesiyle hedef alınması, Pekin’in yerel özerklik ve bağımsızlık konusundaki endişelerini vurgulamaktadır. Bu hamlenin, potansiyel rakipleri ortadan kaldırmak, Tibet bölgeleri üzerindeki gücü pekiştirmek ve siyasi açıdan hassas alanlarda Pekin’in otoritesini güçlendirmek amacıyla yapıldığı bildirilmektedir.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun