Çekya’da başlayan, özgürlük, demokrasi ve insan hakları konularının tartışıldığı Forum2000 etkinlikleri kapsamında Uygur Soykırımı, İlham Tohtı ve Gülşen Abbas kunulu panel düzenlendi.
İlham Tohtı İnsiyatifi’nin girişimiyle, Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü ve Sinopsis adlı Çek düşünce kurululunun işbirliğiyle, 13 Ekim 2024 tarihinde Çekya’nın Prag kentinde başlayan, özgürlük, demokrasi ve insan hakları konularının tartışıldığı Forum 2000 etkinlikleri kapsamında, Uygur Soykırımı, İlham Tohtı ve Gülşen Abbas kunulu panel düzenlendi.
Bugün 14 Ekim gerçekleşen panele, Çek Bilimler Akademisi Doğu Enstitüsü araştırma görevlisi Ondřej Klimeš moderatörlük yaptı. Avrupa Parlamentosu üyesi Miriam M. Lexmann, İlham Tohtı İnsiyatifi Başkanı Enver Can, Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşan Abbas, İşçi Hakları Konsorsiyumu Zorla Çalıştırma Proje Koordinatörü Cevher İlham ve UygurYar vakfı kurucusu Abduveli Ayup, panelist olarak katıldı.
Panelde genel olarak Uygur soykırımı ele alınırken, Avrupa Parlamentosunun haksız yere hapsedilen Uygurlara ilişkin kısa süre önce kabul ettiği kararına dikkat çekildi ve Çin’in Uygur kimliğini silme çabalarının bir parçası olarak entelektüellerin daha geniş çapta hedef alınması vurgulandı. Bu çerçevede İlham Tohtı ve Gülşen Abbas’ın haksız yere hapsedilmesi üzerine odaklanıldı. Cevher İlam ve Enver Can, özellikle Ilham Tohti konusu üzerinde durdular.
Miriam M. Lexmann etkinlikle ilgili “ÇHC’nin Uygurlara karşı işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili Forum 2000 tartışmasına katılmaktan onur duydum. Her gün işlenen suçlara karşı sesimizi yükseltmeye ve ÇKP’yi sorumlu tutmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Miriam Lexmann ve Dr. Ondrej Klimeš’e Plaket Takdim Edildi
AP milletvekili Miriam Lexmann, insan hakları konusunda, özellikle Uygur meselesinde gösterdiği özel çabalar nedeniyle Çin hükümeti tarafından yaptırıma uğramıştı.
Dr. Ondrej Klimeš ise, Nisan ayında Çekya Senatosunda Uygurlarla ilgili bir kararın kabul edildiği toplantıyı organize etmiş ve sonraki panelin düzenlenmesine de katkıda bulunmuştu.
Panel sonunda Enver Can, İlham Tohtı İnsiyatifi adına, AP üyesi Miriam M. Laxmann’e ve akademisyen Dr. Ondrej Klimeş’e Uygurların haklarını savunma yolundaki çabalarından dolayı teşekkürünü ifade etti ve birer plaket takdim etti.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun