Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı’nın, Pekin ziyaretleri sırasında “Uygurlara yapılan kötü muamele” de dahil olmak üzere Çin’in insan hakları ihlalleri ve Rusya’ya verdiği destekler konusunda baskı yaptığı bildirildi.
“UYGURLARA YAPILAN KÖTÜ MUAMELE ELE ALINDI”
Lammy’nın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile gerçekleştirdiği görüşmesinden sonra, Krallık Dışişleri Bakanlığı, David Lammy’nin insan hakları endişeleri ve Çin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği destek konusunda baskı yaptığını açıkladı.
Açıklamada, Çin’in uzak batısında bulunan Doğu Türkistan’da Uygurlara yapılan kötü muamele ve Hong Kong’da İngiliz vatandaşı Jimmy Lai’nin gözaltına alınması da dahil olmak üzere insan hakları konusunun da ele alındığı belirtildi.
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA DİYALOG KURABİLDİK
Lammy Pekin ziyareti sırasında Çin’in en kıdemli başbakan yardımcısı ve Devlet Başkanı Xi Jinping’in yakın çalışma arkadaşlarından Ding Xuexiang ile de bir araya geldi.
Lammy, Birleşik Krallık hükümetinin Çin ile ilişkilere “tutarlılık” getireceğini söyledi ve selefleri döneminde Londra ile Pekin arasında özellikle insan hakları konularında “yeterli temas” olmadığını sözlerine ekledi.
Şanghay’da 19 Ekim gazetecilere yaptığı açıklamada Lammy, “Elbette Çinle anlaşamadığımız konularda, Hong Kong gibi, Tayvan gibi, Doğu Türkistan’daki insan hakları gibi konularda diyalog kurabildim, bu konuşmaları yapabildik ve zorlu konuları gündeme getirebildik,” dedi.
Ancak hükümet Lammy’nin muhalefetteyken yaptığı ve çoğunluğu Müslüman olan Uygurlara yönelik eylemlerin soykırım olarak ilan edilmesi gerektiğini öne sürdüğü yorumlarla arasına mesafe koyuyor.
ÇİN UYGURLARA ZULMETMEYE VE KEYFİ GÖZALTIYA DEVAM EDİYOR
Downing Street sözcüsü 17 Ekimde yaptığı açıklamada “İnsan hakları konusunda kararlıyız ve Çin’in Uygurlara ve çoğunluğu Müslüman olan diğer azınlıklara zulmetmeye ve keyfi olarak gözaltına almaya devam ettiği konusunda çok net olduk,” ifadelerini kullanmıştı.
Lammy’nin ziyareti, James Cleverly’nin Ağustos 2023’te gerçekleştirdiği ziyaretin ardından iki yıl içinde bir İngiliz dışişleri bakanı tarafından yapılan ikinci ziyaret. Cleverly’nin 2018’den bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olduğu bu ziyaret, İngiltere-Çin ilişkilerinde hafif bir yumuşamaya işaret ediyordu.
O da Pekin ile “pragmatik” bir ilişkiye duyulan ihtiyacı vurgulamış, ancak Hong Kong ve Sincan’daki insan hakları konusundaki endişelerini de dile getirmişti.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun