Avrupa Parlamentosu’nun 20’den fazla milletvekili, Uygur akademisyen ve aktivist İlham Tohtı’nın Çin tarafından haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılmasının 10. yıldönümü münasebetiyle, 24 Eylül 2024 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde bir araya geldi.
Parlamento üyeleri Raphael Glucksmann, Engin Eroglu ve Miriam M. Lexmann tarafından düzenlenen etkinlikte, Çin’e İlham Tohtı’nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Dünya kamuoyuna ise Uygur akademisyenin bir an önce özgürlüğüne kavuşması için harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.
Resmi davet üzerine Münih’ten Brüksel’e gelerek etkinliğe katılan İlham Tohtı İnisiyatifi kurucu başkanı Enver Can, Uygur Haber’e, bu etkinlikte Avrupa Parlamentosu’na yeniden seçilen üyelerle tanıştığını, İlham Tohtı için destek veren üyelere teşekkür ettiğini ve üyelerle bundan sonra İlham Tohtı ve Uygur halkı için neler yapılabileceği konusunda istişarelerde bulunduğunu aktardı.
Enver Can ayrıca, İlham Tohtı’nın serbest bırakılması için uluslararası düzeyde yürütülen çabaların artırılması gerektiğini ve bu konuda Avrupa Parlamentosu üyelerinin desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Tohtı’nın özgürlüğü için daha fazla diplomatik girişim yapılması gerektiğini belirten Can, uluslararası toplumu bu konuda daha aktif bir tutum almaya çağırdı.
İLHAM TOHTİ KİMDİR
Bilindiği üzere, İlham Tohti Çin toprakları içinde, Uygurların maruz kaldığı hak ihlallerine karşı sesini yükseltmeye cüret eden, hukuki açıdan ve diyalog yoluyla Uygurların hak ve hukuklarına kavuşmaları için çalışmalar yürüten bir araştırmacı ve akademisyendir. Fakat tamamen yasal yollarla Uygurların yaşadığı sorunları çözmeye çalışmasına rağmen 2014 yılında “bölücülük” uydurmasıyla müebbet hapis cezasına mahkum edildi.
İlham Tohti, 2018’den bu yana Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye gibi birçok ülkeden bilim insanları ve parlamento üyeleri tarafından her yıl Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmektedir. Son beş yıldır aday gösterilen İlham Tohti, en az iki kez diğer 300’den fazla aday arasından son beş aday içerisine seçilmeyi başarmıştır.
İlham Tohti hapise atıldıktan beri, 2019 yılında kazandığı Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları ve ifade özgürlüğünü savunanlara verdiği Sakharov Ödülü ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü dâhil az 10 uluslararası ödüle layık görüldü.
İlham Tohti İnisiyatifi Hareketi kurucu Başkanı Enver Can, bundan sonraki hedefinin Nobel Barış Ödülü olduğunu vurgulayarak “halkının özgürlüğü ve hakları uğruna kendini feda eden İlham Tohti’nin dünyaca en prestijli bu ödülü kazanması, onun haklı Uygur savaşının dünya kamuoyunda kabul edilmesinin altını bir defa saha çizecektir” diyor.
UygurHaber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun