Avrupa Parlamentosu, Çin’in insan hakları ihlallerine ilişkin oturum düzenledi. Çin’in Uygurlar, Hong Kong, Tibet ve sınır ötesi baskı politikaları ele alındı. AP milletvekilleri, Çinli yetkililere yönelik yaptırımların genişletilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Parlamentosu’nun İnsan Hakları Alt Komitesi (DROI), Fransız milletvekili Mounir Satouri başkanlığında, 16 Temmuz 2025 tarihinde Çin’in artan insan hakları ihlallerini ele almak üzere acil bir toplantı gerçekleştirdi.
AB bayrağı altında gerçekleştirilen oturumda, Uygurlara yönelik baskıların artması, Hong Kong’daki demokratik özgürlüklerin gerilemesi ve Çin’in Tibetliler ile Moğollara yönelik agresif kültürel asimilasyon politikaları gündeme geldi.
Milletvekilleri, Uygurlara yönelik kitlesel gözaltılar, zorla çalıştırma, ailelerin parçalanması ve Avrupa’daki Uygur diasporasına yönelik sınır ötesi baskılar gibi süregelen sistematik ihlallere dikkat çekti.
Oturumda ayrıca, Hong Kong’da Ulusal Güvenlik Yasası’nın (NSL) yürürlüğe girmesinden bu yana demokratik kurumların çöküşü, demokrasi yanlısı aktivistlerin tutuklanması ve yargı bağımsızlığı ile medya özgürlüğünün ciddi şekilde zayıflaması da ele alındı.
Alt komite, Pekin’in Tibet ve İç Moğolistan’daki asimilasyon politikalarını da sert bir şekilde kınadı; bu bölgelerde uygulanan dil kısıtlamaları, yerel kimliğin bastırılması ve yoğun gözetim sistemleri örnek gösterildi.
Milletvekilleri, AB Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’nin, bu baskıcı uygulamalardan sorumlu üst düzey Çinli yetkilileri ve devlet bağlantılı kurumları kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulundu.
Ayrıca, Avrupa’da yaşayan Çinli muhalifler ve aktivistlere yönelik sınır ötesi baskının, AB’nin egemenliğine ve demokratik değerlerine doğrudan tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, bu meselenin acilen ele alınması gerektiği vurgulandı.
Bazı AB milletvekillerine uygulanan Çin yaptırımlarının yakın zamanda kaldırılması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de, parlamenterler AB-Çin ilişkilerinde dikkatli ve tetikte olunması gerektiğini vurguladı.
Toplantı, AB’nin küresel insan hakları liderliğine olan bağlılığını yeniden teyit ederken, Pekin’e yönelik insan hakları ihlallerini sona erdirme yönündeki baskının sürdürülmesi çağrısıyla sona erdi. Uluslararası kamuoyunun yakından izlediği bu oturumun, AB’nin Çin politikasının geleceği üzerinde etkili olması bekleniyor.
Bu makaleyi kopyalar veya yeniden yayımlarsanız lütfen kaynağını belirtin.







İlk yorum yapan siz olun