İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa mahkemesi, Uygurların Çin’e deport edilme girişimini hak ihlali olarak değerlendirdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Malta’nın Uygur çiftini Çin’e gönderme kararını, çiftin zulme uğrama riskini gözardı ettikleri nedeniyle kınadı ve onların geri gönderilemeyeceğine hükmetti.

Uygur çift, 2016 yılında İtalya’dan üç aylık vize ile ülkeye geldikten sonra sığınma başvurusu yaptı. Ancak başvuruları reddedildi ve hükümet 2023 yılında deport kararı aldı.

Çift, insan hakları örgütü Aditus Foundation’ın avukatları tarafından temsil edilerek Malta’nın deport kararına karşı dava açtılar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında, başvurucuların Çin’e geri gönderilmeleri durumunda zulme uğrayacaklarına dair yeterli kanıt sunduklarını belirtti. Mahkeme, Göçmenlik İtirazları Kurulu’nu (IAB) sert bir şekilde eleştirerek, Uygurların karşılaştığı gerçek zulmü göz ardı ettiğini ve görevini düzgün yerine getirmediğini ifade etti.

Baş göçmenlik memuru, çift için geri gönderme kararı verdiğinde, onlar da IAB’ye başvuruda bulunmuş ve IAB da göçmenlik memurunun verdiği kararı onaylamıştı.

Mahkeme, IAB’i, geri gönderme kararının yasal olup olmadığını incelemekle daha çok ilgilenip, geri gönderilen kişilerin karşılaşacağı riskleri değerlendirmemekle eleştirdi. Mahkeme kararında, bu yaklaşımın çelişkili olduğunu belirtti.

Aksine, IAB’nin rolünün, başvurucuların Çin’e geri gönderilmeleri durumunda karşılaşacakları riski değerlendirmek olması gerektiğini vurguladı.

Buna bağlı olarak, mahkeme, başvurucular geri gönderilecek olursa, bunun “geri göndermeme” ilkesi ilkesinin ihlali olacağına, yani zulme uğrayabilecek kişilerin geri gönderilemeyeceğine hükmetti.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir