Çin’in Tayvan çevresindeki ‘yersiz askeri tatbikatları’ ve ‘çarpıtma girişimleri’ AP milletvekilleri tarafından sert bir dille eleştirildi.
Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, 24 Ekim 2024 tarihinde, Pekin’in Tayvan’a yönelik “devam eden askeri operasyonlarını, ekonomik baskılarını ve düşmanca dezenformasyon” kampanyasını derhal durdurması çağrısında bulundu.
Tayvan’ın mayıs ayında William Lai’yi yeni cumhurbaşkanı olarak seçmesinden bu yana Tayvan Boğazı’nda tansiyon yükseldi. Lai, Çin ile diyaloğu sürdürmeyi teklif etti ancak asla Pekin’e tabi olmayacaklarını dile getirdi.
Buna karşılık Pekin, en son bu ay olmak üzere, Tayvan yakınlarındaki askeri tatbikatlarını ve “kavgacı söylemini” arttırdı.
KARAR SALT ÇOĞUNLUKLA KABÜL EDİLDİ
AP üyeleri ortak kararlarında Çin’in “Hint-Pasifik’teki güç dengesini değiştirdiği” uyarısında bulunarak, “Tayvan Boğazı’ndaki statükoda tek taraflı herhangi bir değişikliği” reddetti.
Avrupa Parlamentosunda 432 lehte ve 60 aleyhte oyla kabul edilen metin, Tayvan’ın demokratik sistemine Çin’in tecavüz etme ve küresel sahnede izolasyonunu arttırma girişimlerine güçlü bir karşı çıkışı temsil ediyor.
“ÇİN BM KARARINI SÜREKLİ ÇARPTIYORU”
Milletvekilleri, Pekin’in, Birleşmiş Milletlerde Çin Cumhuriyeti adıyla Tayvan’a tanınmış koltuğu kaldırarak onun yerine Çin Halk Cumhuriyeti’ni (ÇHC) “Çin’in BM’deki tek meşru temsilcisi” olarak tanıyan 2758 sayılı BM Kararı’nı “sürekli çarpıtmasını” sert bir dille eleştirdi.
Çin, karara göre, Tayvan’ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi uluslararası organlara gözlemci olarak katılmasının engellenmesi gerektiğini iddia ediliyor.
Parlamentodan yapılan açıklamada, “BM’nin 2758 sayılı kararının Tayvan konusunda hiçbir pozisyon almadığının altını çizilirken,” “ÇHC’nin tarihi ve uluslararası kuralları çarpıtma girişimlerini reddediyoruz” ifadelerine yer verildi.
TAYVAN ÇHÇ’NİN BİR PARÇASI DEĞİLDİR
Milletvekilleri ayrıca Devlet Başkanı Şi Cinping’i Tayvan’ı Pekin’in egemenliği altına almak için güç kullanması nedeniyle kınadı. Tayvan’ın hiçbir zaman ÇHC’nin bir parçası olmadığı belirtildi.
Kararda ayrıca, Çin’in Rusya ile “sınırsız ortaklığına” tepki olarak ve Avrupa Birliği’nin Tayvan’ın önde gelen tedarikçisi olduğu yarı iletkenlere artan ihtiyaçları doğrultusunda AB-Tayvan ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiği savunuldu.
AB üye devletleri, Taipei ile diplomatik bağları olmadığı için temaslarını gayriresmi olarak sürdürüyor.
İlk yorum yapan siz olun