Avrupa Parlamentosu, Çin’in Uygurlara yönelik zulmünü kınayan ve özellikle Gülşen Abbas ile İlham Tohti başta olmak üzere keyfi olarak hapsedilen Uygurların serbest bırakılmasını talep eden acil bir karar kabul etti.
Avrupa Parlamentosu (AP), 10 Ekim 2024 tarihinde Strazburg’da yaptığı toplantıda, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) ‘İlham Tohtı ile Gülşen Abbas’ı ve Çin’de keyfi olarak gözaltına alınan ve davaları Avrupa Birliği (AB) tarafından İnsan Hakları Konseyi’nde ele alınan kişileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmasını’ talep eden çığır açıcı bir önergeyi kabul etti.
KARAR EZİCİ ÇOĞUNLUKLA KABUL EDİLDİ
Karar, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 610 oy hakkına sahip üyesinden 540’ının ezici çoğunluğuyla kabul edildi, sadece 23 muhalefet ve 47 çekimser oy kullanıldı.
Metinde, ÇHC’nin Uygurlara yönelik ‘baskı ve hedef alma’ eylemlerini, zorla kısırlaştırma, doğum önleme tedbirleri, Uygur kimliğinin yok edilmesi ve ‘insanlığa karşı suç teşkil eden ve ciddi soykırım riski taşıyan’ diğer ihlalleri durdurması yönünde sert ifadelerle talepte bulunuluyor.
GÜLŞEN ABBAS VE İLHAM TOHTI
Avrupa Parlamentosu, 62 yaşındaki emekli doktor Gülşen Abbas’ın, ÇHC’de zulüm gören Uygurların insan haklarını savunan kız kardeşinin faaliyetleri nedeniyle asılsız terörizmle ilgili suçlamalardan dolayı 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.
Kararda ayrıca, AP’nin 2019 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü kazanan Uygur ekonomist İlham Tohtı’nın, ‘Uygurlar ile Çinlileri arasında diyaloğu teşvik etme’ çabalarına rağmen ‘ayrılıkçılık’ suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edilmesinin üzüntüsü dile getirildi.
BÖLGEYE BAĞIMSIZ ERİŞİME İZİN VERİLSİN
AP’nin önergesi ‘ÇHC’yi Birleşmiş milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’nin (OHCHR) önerilerini uygulamadığı için şiddetle kınıyor‘ ve Pekin’i ‘OHCHR’nin Uygur Özerk Bölgesi’ne bağımsız erişimine izin vermeye’ çağırıyor.
Ayrıca OHCHR’yi ‘kapsamlı bir durum güncellemesi ve ÇHC’yi sorumlu tutmak için bir eylem planı’ yayınlamaya teşvik ediyor.
ÇİN İLE İADE ANLAŞMALARI ASKIYA ALINMALI
AB parlamentosu metni, AB Üye Devletlerini ÇHC ve Hong Kong ile iade anlaşmalarını askıya almaya ve ‘geri göndermeme ilkesine saygı göstermeye’ çağırıyor.
Ayrıca AB hükümetlerini ‘Çinli muhaliflere ve Uygurlara kendi topraklarında uygulanan ulusötesi baskıyı ele almaya ve sorumlu kişileri yargılamaya’ çağırıyor.
OHCHR: KEYFİ GÖZALTIA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALI
OHCHR, 27 Ağustos 2024’te konuyla ilgili yaptığı bir kamu açıklamasında, BM’nın 2022 Uygur Raporu’nda belgelenen ‘birçok sorunlu yasa ve politikanın’ halen yürürlükte olduğunu, ihlallerin araştırılması gerektiğini ve kaynaklara karşı misilleme korkusu ile bilgiye erişim eksikliğinin OHCHR’nin durumu izlemesini engellediğini vurgulamıştı.
Ofis ayrıca Çin’e, keyfi olarak gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması, kaybedilenlerin statülerinin ve yerlerinin açıklığa kavuşturulması ve “terörle” mücadele, ulusal güvenlik ve azınlık haklarını düzenleyen yasal çerçevenin tam olarak gözden geçirilmesi yönündeki acil çağrılarını yinelemişti.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun