İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’ya sığınan Çinli sanatçı: Elimde Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırmaya ait görüntüler var

Almanya’ya sığınan Çinli sanatçı Gao Jianming, elinde Ürümçi’de zorla çalıştırmaya ilişkin görüntüler bulunduğunu açıkladı. Bir radyo kanalına konuşan Gao, söz konusu video kayıtlarını yakında uluslararası insan hakları kuruluşlarına sunmayı planladığını açıkladı.

ŞÜPHELİ GÖRÜNTÜLERİ FİLM ÇEKİMİ SIRASINDA FARK ETTİ

Gao Jianming, Aralık 2024’te Ürümçi’de özel bir film projesi için mekan aradığı sırada dikkat çekici bir manzarayla karşılaştığını belirtti. Kaldığı yere yaklaşık bir kilometre uzaklıkta, demiryolu kenarında çok sayıda kişinin çalıştırıldığını gördüğünü ifade eden sanatçı, durumun olağan dışı olduğunu fark ederek bölgeye yaklaştığını söyledi.

Yaklaşık beş metre mesafeden gözlem yaptığını aktaran Gao, çalışanların sarı kıyafetler giydiğini, 10-15 kişilik gruplar halinde ve her grubun bir gözetmen eşliğinde çalıştırıldığını dile getirdi. Bu kişilerin tamamının Uygur Türkü olduğunu düşündüğünü belirten Gao, söz konusu grubun kamplardan çıkarılarak çalıştırıldığını tahmin ettiğini ifade etti.

GÖRÜNTÜ ALIRKEN ENGELLENDİ

Gao, şüpheli durumu belgelemek amacıyla video kaydı almaya başladığını ancak kısa süre içinde görevlilerin müdahalesiyle karşılaştığını söyledi. Gözetmenlerin kendisine bağırarak çekimi durdurmasını ve polis gelene kadar bulunduğu yerden ayrılmamasını istediğini belirten sanatçı, bunun üzerine olay yerinden uzaklaştığını aktardı.

GÖRÜNTÜLERİ SAKLADI, CEZA ALDI

Evine döndükten sonra çektiği görüntüleri gizli bir arşive kaydettiğini ifade eden Gao, daha sonra cihazındaki kayıtları sildiğini belirtti. Bu nedenle evine gelen polis ekiplerinin herhangi bir delile ulaşamadığını söyledi.

Ancak Gao Jianming, “izinsiz özel çekim yapmak” suçlamasıyla idari cezaya çarptırıldığını ve 75 bin yuan (515 bin TL) para cezası ödediğini açıkladı.

GÖRÜNTÜLER ULUSLARARASI KURUMLARA SUNULACAK

Elindeki görüntülerden bazı kareleri ilgili radyo kuruluşuyla paylaştığını belirten Gao, video kayıtlarını düzenleme aşamasında olduğunu ve uygun zamanda uluslararası basın ve insan hakları kuruluşlarıyla paylaşacağını ifade etti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Yorum Yazın