Avrupa Birliği zirve toplantısında bir oturum Çin ile ilişkilere ayrıldı. AB liderleri, zorla çalıştırma dahil Tibet ve Doğu Türkistan’daki durumla ilgili endişelerini vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen zirve toplantısının ikinci gününde bir oturumu, Çin ile ilişkilere ayırdı.
Oturumun sonunda ortak bildiri kabul eden liderler, küresel zorlukların üstesinden gelmek için Çin ile yakın ilişkiler kurmaya devam etmeye, bu ülkeyi iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, sağlık ve salgına hazırlık, gıda güvenliği, insani yardım gibi konularda daha iddialı adımlar atmaya teşvik etme kararı aldı.
DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ DURUMLA İLGİLİ ENDİŞELERİNİ VURGULADI
Çin ile İnsan Hakları Diyaloğunun yeniden başlatılması gerektiğini belirten AB liderleri, Zorla çalıştırma, insan hakları savunucuları ve azınlıklara mensup kişilere yönelik muamele, Tibet ve Doğu Türkistan’daki durum ve Çin’in Hong Kong ile ilgili önceki taahhütlerinin yerine getirilmesi konusundaki endişelerini yineledi.
BAĞIMLILIKLARI VE RİSKLERİ AZALTMAYA ÇABALAMA TAAHHÜDÜ
Çin ile ticari ve ekonomik ilişkinin dengeli ve karşılıklı olarak faydalı olması için eşit şartlar sağlamaya çalışma konusunda mutabık kalan liderler, ikili ilişkilerde “ayrışma ve içe dönme” yaklaşımından uzaklaşarak, tedarik zincirleri dahil olmak üzere bağımlılıkları ve riskler azaltmaya çabalama taahhüdünde bulundu.
ÇİN’İN STATÜKOYU GÜÇ YOLUYLA DEĞİTİRMESİNE KARŞI ÇIKILACAK
AB liderleri, Tayvan Boğazı’nda artan gerilimden endişe duyduklarını ifade ederek, “Tek Çin” politikasının ve statükoyu güç veya baskı yoluyla değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişime karşı tutumlarının altını çizdi.
Bildiride, AB liderleri, Çin’e Ukrayna’daki savaşı durdurması için Rusya’ya baskı yapma çağrısı yaptı.
İlk yorum yapan siz olun