İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’nin dış politikada önceliği, Çin’i olası Tayvan işgalinden caydırmak olacak

Pentagon çalışanlarına dağıtılan gizli belgede, Çin’in tek tehdit olarak tanımlandığı ve ABD’nin önceliğinin “Çin’i Tayvan’ı işgal etmekten caydırmak” olacağı ifadelerine yer verildi.

Washington Post’un haberine göre, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) çalışanlarına bakan Pete Hegseth imzasıyla “gizli” belge dağıtıldı. Toplamda 9 sayfalık belgede, “Çin, Pentagon’un öncelikli tehdidi durumundadır. Çin’in, Tayvan’ı (olası) oldubitti işgalinden caydırılması ise ABD iç güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra, öncelikli senaryodur,” ifadesi kullanıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Pekin yönetimine karşı “olası bir savaşa” hazırlanma vizyonunun ortaya konduğu belgede, Tayvan’a savunma harcamalarını büyük ölçüde artırması konusunda “baskı” yapılmasına işaret edildi.

Dokuz sayfalık yeni belgede Pentagon’un öncelikleri şöyle sıralanıyor: ABD askeri mimarisini Hint-Pasifik bölgesine doğru yeniden yönlendiriyor. “Tek tehdit” olarak Çin’i gösteriyor. Çin’in Tayvan’ı olası bir işgaline karşı tepkinin animasyonlu bir senaryosunu sunuyor.Rusya, Kuzey Kore ve İran’dan Avrupalı müttefiklere yönelik algılanan tehditler sıralanıyor. Grönland ve Panama Kanalı dahil yakın çevredeki riskler listeleniyor. Ortadoğu ve Afrika’daki radikal tehditler önemsiz görülühyor.

Dışişleri’nden tayvan’a yönelik tutum değişimi

ABD Dışişleri Bakanlığı ise 16 Şubat’ta internet sitesindeki Tayvan bölümünde önceden yer alan “ABD’nin, Ada’nın bağımsızlığını desteklemediğine” ilişkin ifadeyi kaldırmıştı.

Sitede yapılan yeni düzenlemede, Tayvan’ın Pentagon ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde işbirliği yaptığı vurgulanarak, Washington yönetiminin, Ada’nın uluslararası örgütlere üyeliğini “uygulanabilir durumlarda” destekleyeceği belirtilmişti.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanabileceğini vurguluyor.

Tayvan Boğazı’nı da kara suları olarak gören Çin, başka ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. Yabancı donanmaların bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliğe sebep oluyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir