Temsilci Moran, ABD hükümetinin Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma uygulamalarına bağlı şirketlerle iş yapmasını yasaklayan bir yasa tasarısı sundu ve Çin’e karşı daha güçlü bir hesap verebilirlik çağrısında bulundu.
ABD Temsilcisi Nathaniel Moran (R-Tyler), Doğu Türkistan ile bağlantılı şirketlerle devletin iş yapmasını yasaklamayı hedefleyen bir yasa tasarısını yeniden sundu. Daha önce Temsilciler Meclisi’nden geçen ancak Senato’da ilerleme kaydedemeyen bu tasarı, zorla çalıştırma ve insan hakları ihlalleriyle kazanç sağlayan kuruluşlarla ekonomik ilişkileri sınırlandırmayı amaçlıyor.
Moran, tasarının hem ekonomik hem de ahlaki bir zorunluluk olduğunu vurguladı. “Bu yalnızca ekonomik bir tepki değil, aynı zamanda küresel bir ahlaki meseledir. Çin, son derece ahlaksız bir şekilde hareket ediyor. Köle işçiliğine ortak olmak istemiyoruz,” dedi.
Çin hükümeti, çoğunluğu Müslüman olan Uygur halkına karşı soykırım yapmakla suçlanıyor. Bu suçlamalar arasında kitlesel gözaltı kampları, zorla çalıştırma ve kültürel kimliği yok etmeye yönelik politikalar yer alıyor.
LeTourneau Üniversitesi Siyaset Bilimi Doçenti Dr. John Barrett, Çin’in bölgedeki daha geniş stratejisine dikkat çekerek “Çin hükümeti, Doğu Türkistan’ı tamamen Çin’e entegre etmek istiyor, Han Çinlilerini bölgeye göç etmeye teşvik ederken, Uygur kültürel kimliğini zayıflatmaya yönelik adımlar atıyor. Ne yazık ki, bu durum Uygurların büyük toplama kamplarında çeşitli işkencelere maruz bırakılmasına yol açtı,” ifadelerini kullandı.
Tasarının tek başına büyük bir ekonomik etki yaratmayabileceğini ancak Çin için daha geniş çaplı bir tehdidi işaret ettiğini belirten Barrett “Çin’in asıl endişesi, zorla çalıştırmadan arındırıldığı doğrulanamayan Çin mallarına yönelik daha geniş kapsamlı bir boykot ihtimali,” dedi.
Tasarı, Washington’da Çin’e karşı daha sert bir tutum benimsenmesi gerektiği konusunda giderek artan iki partili uzlaşmayla da uyumlu. Barrett, “Günümüzde, iki partinin de hemfikir olduğu konulardan biri, Çin’e karşı daha sert bir duruş sergilememiz gerektiğidir. Bu yasa tasarısı da o daha geniş çabanın bir parçası,” diye konuştu.
Önerilen yasa tasarısı, daha fazla değerlendirilmek üzere Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne sevk edildi.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun