İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Savunma Yasa Tasarısı, Uygur soykırımına karşı kilit önlemler içeriyor

2025 ABD Savunma Harcamaları Tasarısı’na Çin’in Uygurlara karşı devam eden baskılarını (soykırımı) ele almayı amaçlayan kritik önlemler de dahil edildi.

Resmi olarak 2025 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak bilinen tasarı, 18 Aralık’ta Kongre tarafından kabul edildi ve 22 Aralık’ta Başkan Joe Biden tarafından imzalanarak yasalaştı.

Özgür Asya Radyosu’na göre bu tasarı, ABD hükümetine Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini izleme ve Uygurlara yönelik baskılarla bağlantılı Çinli yetkililere yaptırım uygulama yetkisi veren hükümler de içeriyor.

2024 UYGUR İNSAN HAKLARI YENİDEN YETKİLENDİRME YASASI

ABD’nin 2025 yılı savunma harcamaları için 895 milyar dolar ayıran NDAA, iki partili 2024 Uygur İnsan Hakları Politikası Yeniden Yetkilendirme Yasası’nı da içeriyor. Senatörler Marco Rubio (R-FL) ve Jeff Merkley (D-OR) tarafından ortaklaşa desteklenen bu yasa, Donald Trump döneminde 2020 yılında kabul edilen Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası’nı süresini uzatıyor.

Başlangıçta 2025 yılında sona ermesi öngörülen mevzuat, yenilenmesiyle artık 2030 yılına kadar yürürlükte kalacak. Yasa, ABD hükümetinin “soykırım” olarak nitelendirdiği Uygurlara karşı zulüm yapmakla suçlanan Çinli yetkililere yönelik hedefli yaptırımlara izin veriyor.

“KONGRE LİDERLERİ UYGURLARIN YANINDA”

Uygur İnsan Hakları Projesi İcra Direktörü Ömer Kanat, tasarının kabul edilmesini takdir ederek bunu “Uygurlar için bir umut hediyesi” olarak nitelendirdi. Uygurlara yönelik muamelesi nedeniyle Çin üzerindeki baskıyı sürdürme yönündeki çabaları için Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat milletvekillerine şükranlarını sundu. Kanat, “Kongre liderleri, anavatanımızdaki zulmü sona erdirmek için baskıyı arttırmak üzere Uygur halkının yanında yer alıyor” dedi.

Bu önlemler, milyonlarca Uygur ve diğer etnik azınlıkların Çin hükümeti tarafından toplu gözaltılara, zorla çalıştırmaya ve diğer baskıcı taktiklere maruz bırakıldığı Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin ele alınması konusunda ABD’nin kararlılığının devam ettiğinin güçlü bir işareti olarak görülüyor. Bu hükümlerin savunma tasarısına dahil edilmesi, Çin’in insan hakları sicili ve bölgedeki politikaları konusunda ABD’de süregelen endişeleri yansıtmaktadır.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir