İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD meclis üyesinden Tayland’daki Uygur mültecilerinin Çin’e iadesiyle ilişkin haberlere dair açıklama

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Smith: “Eğer Tayland, Çin’in bu baskılarına boyun eğerse, Trump Yönetimi ve Uygur insan hakları konusunda yakından çalıştığım Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio tarafından hoş karşılanmayacaktır.”

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli bir üyesi ve Kongre-İcra Çin Komisyonu’nun (CECC) önceki başkanı olan Chris Smith (R-NJ), 13 Ocak 2025’te, Tayland’daki Uygur mültecilerin Çin Halk Cumhuriyeti’ne zorla iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki haberlere cevaben şu açıklamayı yaptı:

“Görünüşe göre Çin Komünist Partisi, Tayland hükümetine uzun süredir ülkede bulunan Uygur mültecilerin zorla iade edilmesi için baskı yapıyor. Bu mülteciler, iade edildikleri takdirde Çin Komünist Partisi’nin ellerine teslim edilerek hapsedilecek, işkence görecek ve zorla çalıştırma kamplarına gönderilecektir. Eğer Tayland bu baskılara boyun eğerse, yalnızca İşkenceye Karşı Sözleşme’yi ihlal ederek uluslararası yükümlülüklerini çiğnemekle kalmayacak, aynı zamanda bu eylem, Trump Yönetimi ve CECC’nin eski başkanı olan, Uygur insan hakları konusunda yakından çalıştığım Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio tarafından olumsuz karşılanacaktır.

“Mültecilerin zorla iadesi, Uygurların Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma kamplarına gönderilme ihtimali göz önüne alındığında, Tayland’ın insan ticaretiyle mücadeledeki çabalarına da büyük bir gölge düşürecektir. Tayland, İşkenceye Karşı Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine uymalı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) bu mültecilere derhal erişim sağlamalıdır.”

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir