İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Çin’e yarı iletken teknolojisi satışa yeni kısıtlamalar getirdi

ABD, Çin’in teknolojideki suistimallerini engellemek amacıyla ülkeye önemli yarı iletken üretim ekipmanları ve yüksek bant genişliğine sahip bellek satışını kısıtlayan yeni bir dizi ihracat kontrolü açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin 2 Kasım 2024 tarihinde bildirdiğine göre, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Çin’in birçok ileri teknoloji için hayati önem taşıyan gelişmiş yarı iletkenleri geliştirme konusundaki ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlayan bu önlemleri devreye soktu.

Yeni kurallar, “gelişmiş düğüm” yarı iletkenlerini üretmek için gerekli olan 24 ekipman türünü ve üç farklı yazılım aracını hedef alıyor. Bu çipler, yüksek performanslı bilgi işlemden yapay zekâ ve makine öğrenimine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan, piyasadaki en hızlı ve en verimli çipler olarak kabul edilmektedir. VOA’nın haberine göre, kısıtlamalar, ABD’li şirketlerin yarı iletken üretiminde yer alan Çinli firmalara bu ekipmanları ve yazılımları tedarik etmesini engelleyecek.

Bu ekipman yasaklarına ek olarak, ABD, yoğun uygulamalarda gelişmiş düğüm yarı iletkenlerin performansını artırmak için kritik öneme sahip yüksek bant genişliğine sahip bellek ürünlerinin transferine de yeni kısıtlamalar getirdi. Bu ürünler, yapay zekâ gibi teknolojilerde kullanılan çiplerin yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak için gereklidir ve küresel teknoloji rekabetinde merkezi bir rol oynamaktadır.

Genişletilmiş önlemler kapsamında, ABD hükümeti, ağırlıklı olarak Çin’in yerel yarı iletken endüstrisine ait olan 140 şirketi “varlık listesi”ne ekledi. Bu liste, ABD’li işletmelerin ve bireylerin bu firmalarla özel bir lisans olmaksızın işlem yapmasını yasaklamaktadır.

Yeni düzenlemeler, Çin’in özellikle yarı iletken alanında teknoloji sektörünü güçlendirebilecek hassas teknolojilere erişimini sınırlandırmayı hedefliyor.

Biden yönetiminin aldığı bu kararlar, Çin’in ileri teknolojiye erişimini kısıtlayarak ABD’nin teknolojik liderliğini ve ulusal güvenliğini korumaya yönelik süregelen çabaları yansıtmaktadır. Bu yeni kontroller, özellikle küresel ekonomiyi şekillendiren yeni nesil teknolojilerin merkezinde yer alan yarı iletkenler gibi kritik sektörlerde, iki ülke arasındaki artan teknolojik rekabetin neden olduğu daha geniş endişeler bağlamında gündeme gelmektedir.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir