Avrupa Birliği, Pekin’in AB milletvekillerine yönelik karşı yaptırımları hafifletme adımına rağmen, Uygur soykırımı ve insan hakları ihlalleri devam ettiği sürece, bu ihlallerle bağlantılı Çinli yetkililere uygulanan yaptırımları sürdürecek.
South China Morning Post’un (SCMP) haberine göre, Avrupa Birliği, Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) soykırım ve insan hakları ihlallerinin devam etmesi nedeniyle, bu ihlallerle bağlantılı Çinli yetkililere uygulanan yaptırımları kaldırmama kararı aldı.
Haberlerde, Çin ile Avrupa Parlamentosu’nun, görevdeki milletvekillerine yönelik cezai önlemlerin kaldırılması konusunda anlaşmaya yaklaştığı ve bu yönde resmi bir açıklamanın önümüzdeki haftalarda yapılmasının beklendiği belirtilmişti.
Ancak, AB’nin dış politika ve yaptırımlardan sorumlu diplomatik organının bir temsilcisi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan’daki durumunda ilerleme kaydedilmediği gerekçesiyle karşılıklı bir adım atılmasının planlanmadığını söyledi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Anitta Hipper, “AB, Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları durumunda herhangi bir değişiklik görmemiştir. Bu nedenle Konsey, bölgeyle ilgili yaptırımları sürdürmektedir,” dedi.
Yaptırımlar karşılıklı olarak Mart 2021’de başlamış; Brüksel, ABD, Britanya ve Kanada ile birlikte bazı Çinli yetkililere ve bir kuruluşa vize yasağı ve malvarlığı dondurma cezaları uygulamıştı.
AB, o dönemde yaptığı açıklamada, Çinli yetkililere yönelik yaptırımların “Çin’deki ciddi insan hakları ihlallerine, özellikle de Uygurlar ve diğer Müslüman etnik azınlıklara yönelik kitlesel keyfi gözaltılar ve onur kırıcı muameleye” katılım gerekçesiyle uygulandığını duyurmuştu.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun