İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

130’dan fazla akademisyen, Uygurlar için Tayland yetkililerine çağrı yaptı

Farklı ülkelerden 130’dan fazla akademisyen, Tayland yetkililerine tutuklu bulunan Uygurları Çin’e geri göndermemeleri için çağrıda bulundu. Onlara güvenli bir liman verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sheffield Üniversitesi öğretim üyesi David Tobin başta olmak üzere grup akademisyen ve araştırmacı 14 Ocak 2024 tarihinde, Tayland’da tutuklu bulunan 48 Uygur mültecisinin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getiren bir bildiri yayımladı. 17 Ocağa kadar, çeşitli ülkelerden bu bildiriyi destekleyip imza atan akademisyen ve araştırmacıların sayısı 130’u geçti.

Araştırmacılar, bu kişilerin Çin’e deportasyonu durumunda büyük bir zulme uğrayacaklarını ve Tayland’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra ve Dışişleri Bakanı Maris Sangiampongsa gibi üst düzey siyasilere yönelik olarak kaleme alınan bildiride, Tayland’ın uluslararası hukuk gereği bu kişileri Çin’e geri göndermemesi ve onların güvenliğini sağlaması gerektiği ifade ediliyor.

Tayland’daki göçmenlik merkezinde tutulan Uygurlar, 2013 ve 2014 yıllarından bu yana zor koşullarda tutuklu bulunuyor. Çin’e geri gönderilmeleri halinde ciddi insan hakları ihlalleri ile karşılaşacakları belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve uluslararası insan hakları örgütleri, bu kişilerin üçüncü bir ülkeye güvenli bir şekilde yerleştirilmeleri gerektiğini savunuyor.

Uluslararası toplumu harekete geçirmeyi amaçlayan bu açıklama, Tayland’ın Uygur mültecilerinin yaşamlarını tehlikeye atmadan, güvenli bir çözüm üretmesi çağrısında bulunuyor.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir