Site icon Uygur Haber

Uluslararası Af Örgütü: Çin on yıllık adaletsizliğe artık son vermeli

On yıl önce haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılan İlham Tohtı’nın 55. doğum gününde, Uluslararası Af Örgütü’nün Xi Jinping’e yönelik yazdığı, Tohtı’nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden açık mektubunu imzalayın ve paylaşın.

Uygur akademisyen ve aktivist İlham Tohtı, 23 Eylül 2014 tarihinde Çin’in şeffaf olamayan düzmece yargılamasıyla haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. İlham Tohtı on yıldır haksız yere cezaevinde tutuluyor. Bu vesileyle, Uluslararası Af Örgütü, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e yönelik imza destekli bir açık mektup yayımladı.

25 Ekim 1969 yılında doğmuş olan İlham Tohtı’nın 55. doğum gününde, dünyanın dört bir yanındaki insan haklarına duyarlı tüm dostlarımızı, bu MEKTUBU imzalamaya ve mümkün olduğunca daha geniş yaymaya davet ediyoruz.

Uluslararası Af Örgütü’nün “Çin On Yıllık Adaletsizliğe Artık Son Vermeli” başlıklı yazısı:

Sorun ne?

Tanınmış Uygur entelektüel İlham Tohti barışçıl savunuculuk çalışmaları nedeniyle on yıldır haksız yere cezaevinde tutuluyor. Uygurlar ile Han Çinlileri arasında anlayış ve diyalogun geliştirilmesi için yılmadan dile getirdiği çağrılara, temelsiz “ayrılıkçılık” suçlamalarıyla karşılık verildi.

İlham Tohti’ye yöneltilen suçlamalar, Uygurların Uygur Özerk Bölgesi’nde karşı karşıya kaldığı sistemsel ayrımcılığı açıklayan yazıları ve derslerinden kaynaklanıyor. 23 Eylül 2014’te, hakkaniyet ve şeffaflıktan uzak bir yargılama sonucunda Tohti’ye verilen müebbet hapis cezası, haklarının açık bir ihlalidir. İlham Tohti’nin, tutukluluk süreci boyunca, el ve ayaklarına pranga vurma, uzun süreli hücre hapsi, yeterli tıbbi bakım ve gıdadan yoksun bırakma ve siyasi telkini de içeren işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı bildirilmektedir.

İlham Tohti’nin barışçıl ve ılımlı duruşu, cezaevinde tutulmasını bilhassa vahim hale getiriyor çünkü bu durum, insan hakları savunuculuğunun hiçbir şekilde şiddet içermeyen türlerinin bile bastırıldığının bir işaretidir. Tohti’nin durumu, Çin hükümetinin Uygurlar, Kazaklar ve diğer etnik gruplara karşı uyguladığı, toplu halde keyfi gözaltı, zorla asimilasyon politikaları ve insanlığa karşı işlenen suçları da içeren daha geniş kapsamlı baskılara emsal teşkil ediyor.

“Çin hükümeti, bir kız çocuğun babasını tekrar görebilmesinin tek yolunun Çin’i eleştirmemekten geçtiğini ima ediyor.”   

Cevher İlham

Cevher İlham, “Çin hükümeti, bir kız çocuğun babasını tekrar görebilmesinin tek yolunun Çin’i eleştirmemekten geçtiğini ima ediyor. Gerçekte ise bir çocuğun babasını görebilmesi onun temel hakkı olmalıdır ve bir insan olarak, gördüğüm her yerde adaletsizliğe karşı durmak benim hakkımdır” diyor.

Nasıl destek olabilirsin?

İlham Tohti’nin yaklaşımı, anlayış ve işbirliğinin sağlanması için bir yol haritası önerdi ve barış içinde bir arada yaşamayı savundu. Tohti’nin özgürlüğü, Çin’de insan haklarının ve adaletin ilerletilmesi yönünde çok önemli bir adım olacaktır. Devam eden tutukluluğu ise Uygurlar, Kazaklar ve Çin’de yaşayan diğer Türki Müslüman grupların karşılaştığı süregelen insan hakları krizini en yalın haliyle ortaya koyuyor.

Kampanyamızı imzala, Çin yetkililerinden İlham Tohti’nin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını sağlamalarını talep et.

Lütfen şu linke tıklayarak, İlham Tohti lehine uluslararası imza kampanyasına katılın:
https://www.amnesty.org.tr/icerik/cin-on-yillik-adaletsizlige-artik-son-vermeli

Exit mobile version