İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pakistanlı Tüccarlar Uygur Eşlerine Toplama Kamplarında Zorla Domuz Yedirildiğini Söyledi

Çin yönetimi tarafından 2016 yılından buyana açık hava hapishanesine dönüştürülen Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında milyonlarca Türk suçsuz yere işkence görüyor. Çocukları ise “melek okulları” adı verilen yetimhanelere toplanıyor. Milyonlarca mahkum arasında binlerce Kazakistan vatandaşı, 100’ye yakın Türkiye Cumhuriyetei vatandaşı ve Pakistan’lı tüccarların onlarca Uygur eşleri de bulunmaktadır.

Artan uluslararası baskılar ve Pakistan ile iyi ekonomik ilişkilerde bulunmak istemesinden dolayı Pakistanlı Tüccarların Uygur eşlerinin 2 ay önce serbest bırakılmaya başladığı belirtildi. Kamplardan serbest bırakılan kadınlara zorla domuz yedirilip içki içirildiği öne sürüldü.


Çin’e suçlama: İki yıl önce kaybolan 40 Uygur kadına kamplarda zorla domuz yedirildi

Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) kendilerinden 2017 yılından beri haber alınmayan 40 Uygur kadının toplama kamplarında tutulduğu ortaya çıktı. Kamplardan serbest bırakılan kadınlara zorla domuz yedirilip içki içirildiği öne sürüldü.

Özgürlüğüne kavuşan kadınların Pakistanlı kocaları, eşlerinin İslami yaşamdan tamamıyla uzaklaştırılması sonrası serbest bırakıldığını belirtiyor.

Pakistanlı tüccarlar toplama kamplarında eşlerine domuz eti yeme ve alkol tüketme gibi İslam dininde yasak olan birçok uygulamanın zorla yaptırıldığını ifade ediyor.

2017 yılında Uygur Özerk Bölgesi’nde ortadan kaybolan yaklaşık 40 Uygurlu kadın evlerine geri döndü. Ancak bu kadınların Pakistanlı kocaları, eşlerinin artık eskisi gibi olmadığını, toplama kamplarında dayatılan uygulamaların hayat arkadaşlarını değiştirdiğini söylüyor.

Adının gizli kalması şartıyla konuşan Pakistan vatandaşı tüccarlardan biri “Eşim domuz eti yemek ve içki içmek zorunda bırakıldıklarını söyledi. (Çinli) yetkililere artık radikal fikirlere sahip olmadıklarını ispatlamak zorunda kalmışlar. Şu anda karım elinde bir rehber kitap taşıyor. Bu kitapta cami kırmızı çarpı işaretiyle gösterilirken, Çince kitaplar yeşil tik işaretiyle gösterilmiş” diye konuştu.

Fransız haber ajansı AFP, serbest bırakılan 9 kadının eşleriyle görüştü. Pakistanlı kocalar eşleriyle ilgili benzer değişikliklerin görüldüğünü belirtiyor: “Önceden namaz kılıyordu ama şimdi bırakmış. Artık restoranlara gidip ara sıra içki içiyor. Eşim, toplama kampındaki yetkililerin bu tarz davranışlar istediklerini söylüyor.”

Tüccarlardan karısında gördüğü en büyük değişikliğin sessiz kalması olduğunu söylüyor: “En kötü yanı sessiz kalması. Herkesten şüphe ediyor. Anne babası, ailesi hatta benden bile… karımı tanıyamıyorum. Bambaşka biri olmuş. sanırım evliliğimiz bu şekilde yürümeyecek.

Pakistanlı tüccarlar eşlerinin serbest bırakıldığını ancak Şincan Özerk Bölgesi’ni 3 ay boyunca terk etmelerinin yasak olduğunu belirtiyor.

Pakistan’ın Şincan sınırı üzerindeki Gilgit-Baltistan vilayetinde görevli memur Faiz Ullah Faraq 2017 yılında alıkonulan kadınların çoğunun serbest bırakıldığını açıkladı. Yetkililer Pekin hükümetinin artan uluslararası baskılar ve Pakistan ile iyi ekonomik ilişkilerde bulunmak istemesinden dolayı söz konusu kadınları 2 ay önce serbest bırakmaya başladığını belirtiyor.

Kaynak: EuroNews

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir