ABD Kongre bünyesinde faaliyet gösteren Çin Kongre-İcra Komisyonu 2019 yılına ilişkin İnsan Hakları Raporu'nda, Çin'e yaptırım uygulanmasını istedi. Yetkililere ticari müzakereler dahil olmak üzere Pekin'le olan ilişkilerde hak ihlallerini göz önünde bulundurulması çağrısında bulundu.
Yazıların kategorisi: “Kaynak”
Avrupa Parlamentosu Uygur ve diğer Türk Müslüman azınlık gruplara yönelik baskı rejiminden ötürü Çin yönetimini kınayan bir karar aldı. Baskı politikasının sorumlusu Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını istedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya’nın, Ukrayna’ya ait Kırım’ı 2014 yılında işgal etmesini ilhak olarak görmediğini açıkladı.
Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak ve diğer Türk halklarına yapılan zulmü inkar etti.
Sosyal paylaşım ağı TikTok'un sahibi ByteDance ve Huawei Technologies’in de aralarında olduğu birçok Çinli teknoloji devinin Çin'in Uygurları kontrol etme, izleme ve sansürleme için Komünist Parti iktidarı ile yakından çalıştığı ileri sürüldü.
ABD Senatosu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını inceleyen kapsamlı bir rapor hazırlanmasını talep eden yasa tasarısını kabul etti.
D Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin‘in Uygur Türklerine karşı yürüttüğü baskıcı politikalarla uluslararası normları ihlal ettiğini belirtti.
Uygur aydınların "uygarlık mücadelesi"
Kitaplar raflardan çekildi ve gözaltılar devam ediyor
"Genç Uygurları dilleri ve kültürlerinden uzak tutmaya yönelik sistematik çaba var"
Doğu Türkistan'da aydınlar başta olmak üzere milyonları toplama kamplarına atan Çin, Uygur Türklerinin kimlik ve kültürünü içeren kitapları yasakladı ve bu kitapların yazarlarını da tutukladı.
"Çin, enerji ihtiyacının 3'te birini Doğu Türkistan'dan karşılıyor"
“Son 3 yıldaki uygulamalar (toplama kampları), 67 yıllık zulmü mumla aratıyor”
“Türk – İslam dünyası sessiz”
“Türk heyet, Çin’in uygulamalarını meşrulaştıracaksa gitmemesi daha efdal”
Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarına ve cezaevlerine aldığı Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara mensup kadınları çeşitli iğne ve ilaçlarla kısırlaştırdığı iddia edildi.
Çin yönetimi, yaklaşık 40 ülkenin de Birleşmiş Milletler'e mektup yazarak teröre kaşı mücadelelerinde kendilerine destek verdiğini duyurdu.

22 ülkeden Çin’e Doğu Türkistan tepkisi; kitlesel gözaltıları derhal durdur, Uygurları serbest bırak
Çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu onlarca ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Teröre yardım ettiği gerekçesiyle 15 ay kamplarda tutulan Gülbahar Celilova ve Ömer Bekali, Çin’in Doğu Türkistan’da kurduğu kamplarda yaşadıklarını Independent Türkçe’ye anlattı: "15 ay güneşi görmedim, her anı işkenceydi"; “Ayda bir iğne yapıyorlardı”; “Her gün işkence görenlerin çığlıklarını duyuyorduk”; “Her cuma domuz eti yemeye zorlandık”; “Ellerimiz, ayaklarımız zincirle bağlıydı”
Çin, Doğu Türkistan'daki asimile politikası kapsamında Uygur çocukları ailelerinden özellikle ayırıyor.
Devasa ölçekte yatılı okul inşaatları için 1,2 milyar dolar harcandı.
Ebeveynlerin yerini yatılı ana okullar alıyor.
‘Bu yapılan kültürel bir soykırım’
Bugün 5 Temmuz 2019.
Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de 2009 yılında Çin güvenlik güçleri ve silahlı paramilisler tarafından barışçıl gösterilere yapılan kanlı müdahalenin 10'uncu yıl dönümü.
Berlin ve Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen kapalı oturumda, Pekin yönetimini Uygurları temel insani haklarından yoksun bırakmakla suçladı.
Uygurlar, Tibetliler ve bazı Çinli muhalifler, G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Japonya'nın Osaka kentinde Pekin yönetimini protesto etti.
Japonların da büyük ölçüde destek verdiği protesto yürüyüşünde Doğu Türkistan ve Tibet bayrakları taşıyan eylemciler, dünya liderlerinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e baskı yapmasını istedi.
Japonya, Çin'in tüm diplomatik girişimlerine ve itirazlarına rağmen Uygur insan hakları savunucusu Rabia Kadir'in G 20 zirvesi sırasında ülkeye girişine izin verdi.
Çin, Doğu Türkistan’da Müslüman mezarlıklarını da hedef alıyor. Son olarak Doğu Türkistan’ın Hoten kentindeki merkez mezarlığı ortadan kaldırdı. Buranın Çin’in ortadan kaldırdığı ilk mezarlık olmadığı belirtiliyor.
Doğu Türkistan'da Çin'in Yıktığı Camilerin Öncesi ve Sonrası Uydu Görüntülerinde
"Önce uzun minaresi ve kubbesi yıkıldı, ardından beton yığını haline geldi."
"Çin yönetimi Uygurlara ait her şeyi siliyor"
"Kaşgar kentinde artık ezan sesi duyulmuyor"
"Burada şartlar çok kötü, canım yanıyor"
Dünyaca ünlü dev teknoloji şirketi Huawei'nin, Doğu Türkistan'da toplama kamplarının ve diğer gözetleme sistemlerinin teknolojik altyapısını hazırlamada katkısı olduğu öğrenildi.
Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği Dabancheng Toplama Kampı'nda çalışan Kazak asıllı bir gardiyanın yazdığı iddia edilen mektup, kamplarda Uygurlara yönelik taciz ve tecavüzleri gündeme getirdi.
Çin Takibatı Kazan Tatarlarını da Hedef Alıyor! / Türkiye’ye Seyahat Ceza Sebebi! / Toplama Kamplarına Alınan Tatarların İsimleri ... / Çin Takibatı Hedef Ayırt Etmiyor / Yetkililer Hesap Soracak Mı?
Çin tarafından açık hapishaneye çevrilen Doğu Türkistan'da gazetecilik yapmak da çok zor. Çin yönetimi, bölgeye haber yapmak için gelen basın mensuplarını yedi yirmidört takip ediyor ve engellemeye çalışıyor.
Uydu görüntüleri, bölge sakinleri ve haritalama araçlarıyla durumları kontrol edilen kubbe ve minare gibi belirleyici özelliğe sahip 91 yapıdan 31 cami ve iki büyük türbenin, 2016-2018 yıllarında yıkıldığı veya ciddi şekilde zarar gördüğü belirlendi.
Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarına milyonlarca Uygur Türkünü hapseden Çin'in, dünya genelindeki kötü imajını düzeltmek ve aleyhinde çıkan haberlere karşı savaşmak için sosyal medyada trol orduları kurduğu ortaya çıktı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü yeni rapor yayınladı. Raporda Çin’in Doğu Türkistanlıları kitlesel olarak takip etmek, gözetlemek ve keyfi olarak gözaltına almak için bir cep telefonu uygulaması kullandığını belirtti. Polisin kullandığı yazılımın çözülmesi, fişleme ve takip stratejilerini açığa çıkardı.
Pakistanlı Tüccarların 2017 yılından beri haber alınamayan Uygur eşlerinin toplama kamplarında tutulduğu ve 2 ay önce serbest bırakılmaya başladığı belirtildi. Toplama Kamplarında kadınlara zorla domuz yedirilip içki içirildiği ortaya çıktı.
Çin hakimiyeti altındaki Doğu Türkistan ile Kazakistan sınırında yer alan Korgas kentindeki serbest ticaret bölgesinde tacirler serbestçe dolaşıyor ve alışveriş yapıyor.
Ancak sınırın Çin tarafında devasa levhalarla Müslümanlara uyarılar bulunuyor; başörtüsü ve sakal yasak.
Kazakistan Devlet Başkanlığı Özel Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kerim Mesimov ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Görüşmesinde Doğu Türkistan'daki İhlaller Gündemdeydi
İşgalci Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan’da giderek artan zulüm ve soykırım siyaseti; Uygulanan zulümlerin 2017’den itibaren görülmekte olan yeni şekilleri ve örnekleri - Prof. Dr. Sultan Mahmut KAŞGARLI
Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da bulunuyor. Yakınları Çin'e gittikten sonra kendilerinden bir daha haber alamayan aileler Türk yetkililerden cevap bekliyor.