İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kazakistan Doğu Türkistan’daki sorunların çözümü için adım attı

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Çin Büyükelçisi ile Doğu Türkistan’daki sorunları ele aldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı,  13 KASIM 2018


Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Çin’in Kazakistan Büyükelçisi Zhang Xiao ile görüştü.

Dünya Bülteni’nin haberine göre görüşmede, ikili siyasi ilişkilerin, ticaretin, ekonomik, kültürel ve insani yardımın güncel konuların yanısıra, Kazakistan ve Çin arasındaki güvenlik konuları ve beklentiler görüşüldü.

Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın en büyük dış ticaret ortağı olan Çin’in ülkeden aldığı tarım ürünlerin yelpazesinin genişletilmesinin görüşüldüğünü belirtti.

DOĞU TÜRKİSTAN KONUSU

Görüşmede ayrıca Doğu Türkistan’daki Kazak diasporasının Kazakistan ve Çin arasında yaşayan bir tür “dostluk köprüsü” olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, Doğu Türkistan Kazakların haklarının ve çıkarlarının Doğu Türkistan’da korunmasına ilişkin sorunların, karşılıklı güven, iyi komşuluk, saygı ve üst düzey stratejik ortaklık ruhu temelinde olumlu bir şekilde çözüleceği kabul edildi.

Dışişleri Bakanı Abdrahmanov, Kazakistan vatandaşları için Çin’in bireysel, ticari ve turistik vizelerinin verilmesinin hızlı bir şekilde yeniden başlatılması yönündeki umudunu dile getirdi.

Doğu Türkistan’da Nisan 2017’den beri açılan toplama kamplarında 1 milyonu aşkın Uygur ve Kazak Türkü bulunuyor. Kazakistan’a gidip gelmekte olan birçok Kazak aile sınırın iki yanında bölünmüş durumda. Birçok Kazak çocuğun anne ve babaları Çin’in toplama kamplarında tutsak halde bulunuyor.

Kaynak: QHA

2 Yorum

  1. Aytaç Kurt Aytaç Kurt 20 Aralık 2018

    Okuduğumdan anladığıma göre Kazakistan hiç bir şey söylememiş Uygur konusunda 🙁

    • Hür Uygur Hür Uygur Yazar | 25 Aralık 2018

      Evet. benim de anladığım kadarıyla Kazakistan- Çin görüşmesinde Doğu Türkistan konu oldu, fakat hedef olarak değil araç olarak ortaya konuldu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir