İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada Parlamentosu, Uygurlara göçmenlik hakkı verilmesiyle ilgili önergeyi oybirliğiyle kabul etti

Kanadalı Parlamentosu’nda, hükumeti Doğu Türkistanlılara sığınma hakkı verecek şekilde özel göçmenlik şartlarını değiştirmeye çağıran önerge 0’a karşı 258 oyla onaylandı.

Kanada parlamentosunda 25 Ekim 2022 tarihinde hükumeti, Çin soykırımından kaçan Doğu Türkistanlıların sığınma hakıyla ilgili bir rapor oylamaya konuldu.

Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Türk bireylerine Kanada’da sığınma hakkı verecek şekilde özel göçmenlik şartlarını değiştirmeye çağıran önerge raporu 0’a karşı 258 oyla kabul edildi.

Kabul edilen önerge, Avam Kamarası göçmenlik komitesi daimi komitesinin yakın tarihli bir raporunda, Çin’de “devam eden bir soykırımla karşı karşıya oldukları” için Kanada’nın Doğu Türkistanlılara kapılarını açması gerektiğini söyleyen bir raporla aynı fikri savunuyor. Raporda ayrıca, Doğu Türkistan’da devam eden soykırım nedeniyle Çin güçlü bir dille kınandı. Kanada’nın 2021 yılındaki kınaması da Pekin’i kızdırmıştı.

Commons tarafından Pazartesi günü onaylanan göçmenlik komitesi raporu, hükumetten mevcut özel göçmenlik önlemlerini Uygurlara ve diğer Türk Müslümanlarına genişletmesini ve Kanada’ya sığınmalarına izin vermesini talep ediyor. Rapor ayrıca Kanada’ya sığınacak Uygurların Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından önce mülteci olarak tanınması şartından feragat edilmesini istiyor.

10 BİN UYGURUN MÜLTECİ OLARAK KABULÜ TARTIŞILACAK

Uygurlar ve diğer azınlıklar için güvenli bir sığınak sağlamak için bu hafta Parlamento’da yapılan iki çağrıdan yalnızca ilki olup, Çarşamba günü, Montreal bölgesi Liberal Milletvekili Sameer Zuberi’nin M-62 önergesi üzerine tartışmalar başlıyor ve Ottawa’yı mülteci kabul sayılarında Çin’in soykırım politikalarından kaçan ve Türkiye gibi üçüncü ülkelerde yaşayan 10.000 Uygur ve diğer Türk gruplarının üyelerine yer açmaya çağırıyor.

Uygur Hakları Savunuculuğu Projesi’nin yönetici direktörü Mehmet Tohti’ye göre, 160’tan fazla Uygur Kanadalı, Çarşamba günü Avam Kamarası’nda M-62 tartışmasını izlemek için kaydoldu. ve “Hepimiz bir zamanlar mülteciydik” yazılı tişörtler giyecekler.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir