Japonya’nın Uygur Milletvekili Arfiya Eri: “Soykırımın kurbanlarıyız, ama biz bundan çok daha fazlasıyız. Ayrıca başarıyı ve gelişmeyi hak ediyoruz.”
Geçen ay Japonya’da milletvekili seçilen Uygur kökenli Arfiya Eri, Axios’a verdiği röportajda, kamuoyuna Uygurların Çin’de soykırımla karşı karşıya kalmalarına rağmen dünyanın başka yerlerinde siyaset, iş ve diğer alanlarda başarılı olduklarını göstermeyi umduğunu söyledi.
Arfiya ropörtajda “Elbette soykırımın kurbanlarıyız. Ama biz bundan çok daha fazlasıyız. Ayrıca başarıyı ve gelişmeyi hak ediyoruz ve bu, çalışmalarım aracılığıyla kanıtlamaya çalıştığım durumdur” dedi.
İnsan hakları gruplarının tahminlerine göre Çin hükümeti, birkaç hükümetin soykırım ilan ettiği kapsamlı bir baskı kampanyasının parçası olarak Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygur’u kitlesel olarak toplama kamplarına kapattı. Japonya parlamentosunun alt ve üst meclisleri, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerini dile getiren, kınayan kararlar aldı.
ARFİYA ERİ KİMDİR?
Uygur kökenli Arfiya Eri Japonya’da doğdu, Georgetown Üniversitesi’ne eğitim aldı ve daha sonra Birleşmiş Milletler için çalıştı.
Nisan ayında Eri, Tokyo yakınlarındaki Chiba bölgesi için Liberal Demokrat Parti’nin bir üyesi olarak Japonya’nın temsilciler meclisi olan Diet’e milletvekili seçildi.
Görevdeyken yapmayı planladığı seçim vaatleri arasında şunlar yer alıyor:
- Deprem ve tsunami durumunda afet hazırlığının iyileştirilmesi.
- Japonya’daki tüm çocuklar için ücretsiz öğle yemeği programları ve ücretsiz ulusal sağlık hizmeti dahil olmak üzere çocuk bakımı desteğinin güçlendirilmesi.
- Daha güçlü ulusal güvenlik ve anayasal reform, yani Japonya’nın pasifist anayasasını daha güçlü bir orduya izin verecek şekilde değiştirmek.
- Mülteci toplulukları ve Uygur topluluğu için ruh sağlığı desteğinin iyileştirilmesi.
“KUTLANACAK HAYATIMIZ VE BAŞARILARIMIZ OLMASINI UMUYORUM“
Arfiya Eri, Uygur toplumunun bir üyesi olarak yaşadığı deneyimlerin, Japon toplumunun uzun süredir oldukça homojen olarak algılanmasına karşı daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık için çaba göstermesine motivasyon sağladığını söyledi
- “Temsil hakkında konuştuğumda, kesinlikle demokrasiyi ciddiye almadığımızda, temsili ciddiye almadığımızda neleri göreceğimiz konusunda kendi deneyimime atıfta bulunuyorum.”
- Bazı tahminlere göre Japonya’da yaklaşık 2.000 Uygur yaşıyor.
- “Uygurların her gün çektikleri acılara rağmen kutlanacak hayatımız ve başarılarımız olmasını umuyorum.”