Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu'nda video konferans yöntemiyle Uygur Türkleri ile ilgili hitapta bulundu.
Yazı etiketleri “Uygur Haber”
“Horlanan Vicdan” isimli kısa filmde ailesi Urumçi’de olan Kayser’in Doğu Türkistan’a dönmesi ile başlayan Çin zulmü anlatılıyor. Filmde kendisi, eşi ve çocuğunun kamplara atılmasıyla hikayesi ve acısı büyüyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı yetkilisi: Çin, binlerce Muhammed'i öldürse de Muhammed'leri doğuracak kadınları kısırlaştırsa doğacak Muhammed'leri aldırsa da Peygamberimizin resmini çizmediği takdirde Çin mallarını, seccadelerini ve hediyelik eşyalarını almaya devam edeceğiz.
Çin Büyükelçiliğinin resmi sosyal medya kanallarında paylaştığı yalanlarının ardı arkası kesilmiyor. Sorulan sorulara cevap verilmiyor ve Doğu Türkistanlıların hesapları engelleniyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, 22 Mayıs 2020 tarihinde yayımladığı karar ile 9 Çinli şirkete, Doğu Türkistan’da yaşanan hak ihlallerini gerekçe göstererek yaptırım uygulanacağını duyurdu.
ABD Senatosu, Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
Türkiye'de yaşayan Uygur Türkü 25 aile ile birlikte Doğu Türkistan’a gitmeyi düşünen Haluk Levent ailelerle görüşmelere başladı
Çin'in "mesleki eğitim veriyoruz" diye yutturmaya çalıştığı toplama kamplarına Doğu Türkistanlı üniversite Hocaları, akademisyenler, yazarlar, şairler, sanatçılar ve zengin iş adamları alınıyor. İş adamları suçsuz yere tutuklanıp hapse atıldı. Mülklerine el konuldu. 60 yaşındaki anne ve ailenin diğer fertlerinden haber alınamıyor.
Cevlan Şirmehmet’in Türkiye’de eğitim aldığı nedeniyle annesi, babası ve kardeşi toplama kampına alındı. Babası çok ağır hastalanmış bir durumda serbest bırakıldı. Ancak annesi Türkiye’ye seyahat etmiş olması nedeniyle 5 yıllık hapis cezasına çarpıtıldı.
ABD Kongre bünyesinde faaliyet gösteren Çin Kongre-İcra Komisyonu 2019 yılına ilişkin İnsan Hakları Raporu'nda, Çin'e yaptırım uygulanmasını istedi. Yetkililere ticari müzakereler dahil olmak üzere Pekin'le olan ilişkilerde hak ihlallerini göz önünde bulundurulması çağrısında bulundu.
Mehmet Volkan Kaşıkçı, Doğu Türkistan'daki olaylarla özel olarak ilgilenen bir akademisyen. Kazakistan’daki Atajurt Derneği’nde toplama kamplarına ve hapishanelere atılmış Kazakların yakınlarıyla pek çok video röportaj yaparak, bunları ilgili kurumlara göndererek ve dünyanın önde gelen medya organlarını ağırlayarak Çin’in bölgedeki zulmünü kamuoyuna duyurmayı başardılar.
Doğu Türkistan'da ve tabi dünyanın her yerinde işlenen insanlık suçlarına duyarsız kalmamalıyız. Hayatımızın bir yerinde buna yer ayırabiliriz. Savunmasız insanların, savunmasız çocukların acı çektiği bir dünyada vicdanımıza söyleyebileceğimiz bir şeyler olmalı.
İnsanlık için hepimiz sesimizi yükseltmeliyiz. Bildiğimiz bütün dillerde Doğu Türkistan’da yaşayan “Uygurların-Kazakların feryadını” duyurmalıyız. Hani zamanı geldiğinde diyoruz ya “biz ne büyük milletiz, biz Türkler, biz Müslümanlar, biz insan hakları savunucuları filan filan”.
Hong Kong’lular tedirgin! Dış mihrak mı? İç mihrak mı? Baskı güveni temin eder mi? Urumçi’de ölüm, Hong Kong’da aşk!
Hong Kong’da Haziran ayında başlayan eylem dalgası Doğu Türkistan’daki zulmün bir sonucudur.
“ZULME ENGEL OLAMIYORSANIZ, ONU HERKESE DUYURUN!”: UYGUR TÜRKLERİ ÖRNEĞİ
Nerede, ne zaman, kaynağı her kimden gelirse gelsin,insan hakları ihlali bir suçtur, birey, kurum, şehir, toplum düzeyinde sürekli olarak mutlaka karşı çıkılmalıdır!
Avrupa Parlamentosu Uygur ve diğer Türk Müslüman azınlık gruplara yönelik baskı rejiminden ötürü Çin yönetimini kınayan bir karar aldı. Baskı politikasının sorumlusu Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını istedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya’nın, Ukrayna’ya ait Kırım’ı 2014 yılında işgal etmesini ilhak olarak görmediğini açıkladı.
Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak ve diğer Türk halklarına yapılan zulmü inkar etti.
Sosyal paylaşım ağı TikTok'un sahibi ByteDance ve Huawei Technologies’in de aralarında olduğu birçok Çinli teknoloji devinin Çin'in Uygurları kontrol etme, izleme ve sansürleme için Komünist Parti iktidarı ile yakından çalıştığı ileri sürüldü.
ABD Temsilciler Meclisinde, Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı 1'e karşı 407 oy ile kabul edildi.
Değerli hocamız Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, yıllardır Kaşgar'daki ailesiyle iletişim kuramıyordu. Dün dolaylı yollardan Çok vahim haberler aldı. Bir kardeşi işkence sonucu felç edilmiş. Diğerleri de Toplama kampında. Bakıcısız kalan 80 yaşındaki annesi ve yeğenlerinin akıbeti belirsiz.
İnsan hakları savunucusu Prof. İlham Tohti’nin kızı Cevher İlham, BM Genel Kurulu'nda Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı zulmü değindi. İşkence kamplarında yaşananları en ince ayrıntısına kadar anlatan İlham “İslam’ı bir hastalık olarak görüyorlar” dedi.
"Doğu Türkistan'daki baskının en acımasızlarından biri Çocukların ailelerinden koparılmasıdır"
HRW, çocukları ellerinden alınan ailelerle görüştü
Çocuk 'esirgeme' kurumlarındaki çocukların sayısı bilinmiyor
"Ülkeler, Çin'in yaşattığı dayanılmaz acıya karşı seslerini yükseltmeli"
ABD Senatosu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını inceleyen kapsamlı bir rapor hazırlanmasını talep eden yasa tasarısını kabul etti.
Çin, kirli oyununa alet etmek için bir grup gazeteciyi Doğu Türkistan'a davet etti. Sorulara, işkenceyle ezberletilen cevaplar geldi. Ancak vahşete şahitlik edince konuşulması yasak olan esirlerle konuşan Arnavut araştırmacı gerçekleri dünyaya duyurdu. Kirli oyunu deşifre edip Pekin’i kendi silahıyla vurdu.
Doğu Türkistan’da milyonların toplama kamplarında tutulmasının dışında hapishaneler de Uygur ve Kazak Türkleriyle dolup taşıyor.
"İdam oranları diğer tüm ülkelerden fazla"
Mahkumlar trenlerle taşınıyor.
Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurları sanal ortamda hedef alan kötü amaçlı web sitelerinin saldırılarına Çin'in destek verdiğini belirtildi. Bu 'korsan' faaliyetler yakın zamanda Çin hükümetinin toplama kamplarında zorla tutulan Uygurlara uyguladığı baskıcı politikanın bir devamı olarak görülüyor.
D Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin‘in Uygur Türklerine karşı yürüttüğü baskıcı politikalarla uluslararası normları ihlal ettiğini belirtti.
Doğu Türkistan'da aydınlar başta olmak üzere milyonları toplama kamplarına atan Çin, Uygur Türklerinin kimlik ve kültürünü içeren kitapları yasakladı ve bu kitapların yazarlarını da tutukladı.
Batı ülkeleri, BM'da Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı zulmü eleştiren bir mektup yayınlamış ve buna karşı çoğu Müslüman olan birçok ülke Doğu Türkistan konusunda Çin'i destekleyen mektuba imza atmıştı. Katar bu desteğini geri aldı.
"Doğu Türkistan'da Zorla Çalıştırılan Mahkumlar" konulu panel düzenlenerek, Çin'in Doğu Türkistan Bölgesi'nde uyguladığı zorla çalıştırma politikalarını ele alan bir rapor paylaşıldı. Çin'in, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında tuttuğu Uygur Türklerini zorla pamuk tarlalarında karın tokluğuna çalıştırdığı belirtildi.
"Çin, enerji ihtiyacının 3'te birini Doğu Türkistan'dan karşılıyor"
“Son 3 yıldaki uygulamalar (toplama kampları), 67 yıllık zulmü mumla aratıyor”
“Türk – İslam dünyası sessiz”
“Türk heyet, Çin’in uygulamalarını meşrulaştıracaksa gitmemesi daha efdal”
Pekin'in Doğu Türkistan'da sürdürdüğü kabul edilemez işkence ve soykırım politikası ile Kazakistan'daki tarihsel Çin karşıtlığı, ikili ilişkilerin geleceğinin farklı bir yöne evrilmesi potansiyelini barındırmaktadır.