BM Genel Kurulu'nda Avustralya, ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya başta olmak üzere 15 ülke ortak bildiri ile, Çin'in Doğu Türkistan ve Tibet'te sistematik olarak sürdürdüğü soykırım ve ağır insan hakları ihlallerini kınandı.
Yazı etiketleri “Tibet”
Sürgündeki Tibet Hükümeti Başkanı, Hindistan'ın Tibetlere verdiği sarsılmaz desteğini takdir ederek aralarındaki güçlü kültürel bağlarının altını çizdi ve Tibetlilerin kendilerini Hint kültürü, dili ve dininin bir uzantısı olarak gördüklerini söyledi.
ABD Kongresinden üst düzey bir heyet, Hindistan'ın Dharamsala kentine giderek sürgündeki Tibet parlamentosunu ziyaret etti ve Tibetlerin ruhani lideri Dalai Lama ile görüştü."
ABD Temsilciler Meclisi, "Tibet-Çin Anlaşmazlığının Çözümünün Desteklenmesi Yasası"nı kabul ederek, "Tibet'in önemli insan hakları sorunlarının yaşandığı ve Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğu" görüşündeki kararlılığını gösterdi.
Sürgündeki Tibet halkının demokratik yollarla seçilmiş lideri, ülke ziyaretleri sırasında Zürih'te, diyaloğu yeniden başlatmak için Çin hükümetine ve uluslararası topluma çağrı yaptı.
G7 Dışişleri Bakanları, Tayvan Boğazı'nda barışın önemini yineledi ve Çinli yetkililerin Doğu Türkistan ve Tibet'teki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeyi dile getirdi.
Tibet'in doğusundaki Dege'de yerel Tibetliler, kültür ve geçim kaynaklarının yok edilmesine karşı barışçıl ve mütevazi bir şekilde direniş gösterdi. Ancak Toplu tutuklamalar, dayak ve telefonlarına el koyma yoluyla bastırıldı.
Hindistan Parlamento Binası yakınında toplanan yüzlerce protestocu, "Tibet hiçbir zaman Çin'in bir parçası olmadı" ve "Çin Tibet'i terk etmeli" sloganlarıyla, 65. yıl dönümünde Tibet Milli Ayaklanması'nı andı.
Avrupa Budist Birliği, Çin yönetimi ve uluslararası kuruluşlara güçlü bir çağrıda bulunarak Çin hükumetinin Tibet Budizm'ine yönelik müdahalesinin durdurulmasını talep etti.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin yetkililerini, Tibet ve başka bölgelerdeki çocukların hükümet tarafından işletilen yatılı okullara kapatılmasına son vermeye ve baskıcı asimilasyon politikalarını durdurmaya çağırdı.
Bir araştırma enstitüsü Çin'in Tibet'te bir baskı aracı olarak yüksek güvenlikli gözaltı merkezlerini genişlettiğini tespit etti.
Sürgündeki Tibet yönetiminin başkanı, ortak düşmanları Çin'e karşı koymak için benzer düşünen diplomatik müttefikler ve ortaklarla bir ittifak kurmanın önemini vurguladı.