İnsan Hakları İzleme Örgütü BM'ye, Doğu Türkistan'daki mevcut duruma ilişkin güncel rapor yayınlama ve sorumlulardan hesap sorulması için somut bir eylem planı sunma çağrısında bulundu.
Yazı etiketleri “HRW”
Çin tarafından Hazıran'da yayınlanan Tayvan'ın bağımsızlığını savunanları cezalandırmayı hedefleyen yönergeler, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından uluslararası insan haklarını ihlal eden bir tür hukuki zorbalık olarak kınandı.
Doğu Türkistan’da soykırıma devam eden Çin, Uygurları ve kültürlerini ortadan kaldırmaya yönelik sindirme politikalarını sürdürüyor. Bunun bir parçası olarak, son zamanlarda Uygur kültürünü yansıtan yüzlerce köyün adını değiştirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Çin, Doğu Türkistan'daki 3600 köyün Uygur kültürel anlamı taşıyan isimlerini değiştirdi. Örgüt, Çin’in bu hamlesinin “Uygur ve İslam kültürünü yok etmek” amacıyla yapıldığını söyledi.
Çin genelinde islamofobi artıyor: HRW raporuna göre, Ningxia'da 2020'den bu yana 1.300 cami kapatıldı veya dönüştürüldü; bu da bölgedeki toplam cami sayısının üçte birine denk geliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü yeni rapor yayınladı. Raporda Çin’in Doğu Türkistanlıları kitlesel olarak takip etmek, gözetlemek ve keyfi olarak gözaltına almak için bir cep telefonu uygulaması kullandığını belirtti. Polisin kullandığı yazılımın çözülmesi, fişleme ve takip stratejilerini açığa çıkardı.