Dünya Vatandaşları Mahkemesi tarafından Berlin’de düzenlenen panele Uygur Aktivistler, soykırıma karşı küresel eylem çağrısında bulundu.
Dünya Vatandaşları Mahkemesi, Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım politikalarını ele aldı. Mahkeme, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında işlediği soykırım suçlarından dolayı tutuklama emri çıkardı.
Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti temsilcisi Salih Hudayar, Dünya Vatandaşları Mahkemesi tarafından düzenlenen bir panele katıldı. Çin’i yargılayan bu mahkemenin bir parçası olan panelde, devam etmekte olan Uygur soykırımı ele alındı. Hudayar konuşmasında, soykırımın temel nedenlerini vurgulayarak bunu Çin’in Doğu Türkistan’ı işgali ve sömürgeleştirmesine bağladı.
Bölgenin uzun bağımsızlık tarihinin altını çizdi ve mevcut krize yol açan önemli olayları detaylandırdı. Hudayar, Çin’in Doğu Türkistan’da durumu iyi olarak gösterme çabalarını eleştirerek bunu “tamamen yanlış” olarak nitelendirdi.
Çin hükümetinin son dönemde gerçekleştirdiği eylemlere işaret eden Hudayar, “Daha dün, Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’daki sekreteri Ma Xingrui, Uygur ve Türk halkına karşı yüksek yoğunluklu bir baskı uygulamak için birkaç bin Çin askeri ve polisinin katıldığı ortak bir askeri ve polis tatbikatını denetledi” dedi.
“Bu sorunun, devam eden bu soykırımın kökeni sömürgeleştirmedir” diyen Hudayar, “Biz bunun Çin işgali ve sömürgeciliğinden kaynaklandığına inanıyoruz. Doğu Türkistan Uygurların, Kazakların ve diğer Türk halklarının tarihi anavatanıdır. Bugün Çinlilerin nüfusu sadece yüzde 40 iken Uygurlar, Türkler ve diğerlerinin nüfusu yüzde 60’ın altında. Çin, özellikle Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra sömürgeciliğini ve soykırımını yoğunlaştırmaya başladı” dedi.
Hudayar, dünya çapındaki hükümetlere ve kurumlara insan hakları, özgürlük, demokrasi ve kendi kaderini tayin etme konusundaki taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu. Çin’i sorumlu tutmak ve Doğu Türkistan’da devam eden sömürgeleştirme, soykırım ve işgal kampanyasını sona erdirmek için anlamlı eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Panel tartışması, Doğu Türkistan’da meydana gelen insan hakları ihlallerini ele almak için uluslararası müdahale ve desteğe duyulan acil ihtiyacın altını çizerek, küresel toplumun zulümlere karşı sağlam bir duruş sergilemesini savundu.